Social

#ghid de supravietuire furtuna #cod galben furtuna #fulgere #furtuna

Ghid de supravietuire pe timp de furtuna! Cum te feresti de fulgere

Meteorologii au emis miercuri mai multe atentionari cod galben de furtuni pentru Capitala. Primarul le cere oamenilor sa nu mai iasa din casa dupa ora 20.00!

Anual, intre 20 si 100 de persoane sunt afectate de furtuna si de fulgere sau trasnete. Alte cateva sute se prezinta la spital cu traumatisme cauzate de geamuri sparte, arbori prabusiti, obiecte antrenate de rafalele de vant.

In cazul trasnetului, efectul este adesea letal, iar putinii supravietuiori au frecvent sechele grave sau traume psihic, atarage atentia medicul Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul de Urgente din Iasi.

Pe pagina sa de Facebook, medicul Tudor Ciuhodaru ofera si un scurt ghid de supravietuire, in caz de furtuna si descarcari electrice.

Ce sa (NU) faceti in functie de unde va aflati:

A. in spatiile deschise:

a) daca sunteti pieton:
1. nu va adapostiti sub pomi sau in zonele inalte ( mai ales in timpul unei furtuni cu descarcari electrice);
2. evitati apropierea de obiecte care pot fi buni conductori (stalpi, turnuri, bare, garduri si alte structuri metalice);
3. nu atingeti peretii adapostului cu mana, capul sau umerii;
4. nu va deplasati in zone in care exista riscul de a fi loviti (constructii in desfasurare, arbori imbatraniti, geamuri deschise, acoperis subred);

b) daca sunteti in masina:
1. trageti pe dreapta, intr-un loc ferit;
2. daca aveti timp parcati masina in garaj sau in zone in care nu exista riscul de a fi lovita de obiecte care cad si acoperiti-o cu o husa impermeabila.

B. in locuinte:
1. inchideti toate geamurile si usile;
2. deconectati aparatura electrocasnica, televizorul sau calculatorul, chiar daca nu functioneaza in acel moment.

Retineti:
1. intre 20 si 100 de persoane sunt afectate in fiecare an de furtuna si traznet.
2. Alte cateva sute se prezinta la spital cu traumatisme variate datorate geamurilor sparte, prabusirilor de arbori, obiectelor antrenate de rafalele de vant.
3. In cazul trasnetului efectul este adesea letal, iar putinii supravietuiori au frecvent sechele grave sau traume psihice.
4. Cele mai multe victime se adaposteau de ploaie sub pomi, adesea in rural, dar sunt si cazuri in care pacientii au fost trazniti in masina sau in apartamente.

Multe dintre aceste accidente puteau fi evitate, daca persoanele in cauza ar fi cunoscut si respectat cateva reguli elementare de protectie in timpul furtunii predate chiar la orele de educatie pentru sanatate de la scoala (proiectul meu de lege e depus in parlament).

Nu te adoposti sub copaci!


Mihai Badic, cercetator la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica, care creeaza fulgere in laborator, afirma ca “majoritatea mor trasniti din cauza curentului de pas, tensiune de pas sau curent de fuga, cum i se mai spune. Trasnetul cade  la 10 metri de noi, eu daca stau cu picioarele mai departate, curentul intra prin piciorul drept, iese prin piciorul stang strabatand tot corpul si ma electrocutez in felul acesta. De aceea e bine sa stam cu picioarele apropiate pe timp de furtuna si nu fugim  ca sa facem tensiunea de pas”, explica cercetatorul.

Ca sa previi electrocutarea, este indicat sa stai langa paratrasnete natural, cum ar fi un turn de parasutisti sau o cladire inalta: „El in jurul lui are o zona de protectie ca un con, daca te afli in interiorul acestui con, pericolul de a fi electrocutat scade enorm”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea