Social

#ghetari #clima #ritm #prag #antarctica #topire #topire ghetari

Ghetarii din Antarctica se topesc de 10 ori mai repede

Cercetatorii britanici si australieni au anuntat ca, potrivit ultimelor studii facute in Antarctica, volumul de topire a ghetii in anumite parti a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 600 de ani.

In urma analizelor mostrelor de gheata, acestia au constatat ca rata de topire a ghetii pe timpul verii a fost de 10 ori mai ridicata in ultimii 50 de ani, comparativ cu situtia de acum 600 de ani.

"Este o dovada clara a faptului ca mediul si clima se schimba in aceasta parte a Antarcticii", a precizat Nerilie Abram, coordonator al studiului.

Cercetatorii au forat in gheata, pe insula James Ross, in apropierea varfului nordic al peninsulei antarctice, pana la o adancime de 364 de metri, pentru a putea analiza care sunt variatiile istorice de temperatura si pentru a le compara cu nivelurile actuale de topire a ghetii pe timpul verii.

In urma acestei cercetari s-a descoperit ca media temperaturilor a crescut gradual cu 1,6 grade Celsius pe parcursul a 600 de ani, iar rata de topire a ghetii a fost mai mare in ultimii 50 de ani.

"Odata ce clima ajunge la acel nivel al temperaturilor ce incepe sa depaseasca pragul de inghet, ritmul de topire a ghetii este foarte sensibil la orice alta crestere a temperaturii ce s-ar mai putea produce", a precizat coordonatorul Abram.

Sursa foto: travel.nationalgeographic.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea