Social

Georgienii, chemati la alegeri anticipate

Rar se intampla sa aiba loc alegeri anticipate atat de dorite de electorat precum cele tinute, ieri, in Georgia. La 5 ianuarie 2008, cand a fost reales si presedintele Mihail Saakasvili , 70 la suta din cei prezenti fusesera de acord, intr-un referendum, cu organizarea anticipatelor.

Dupa ce Saakasvili a castigat primul tur al alegerilor cu 52 la suta, popularitatea formatiunii sale – Miscarea Nationala Unita (MNU) – a crescut in sondaje. Astfel, cu cateva zile inaintea scrutinului de ieri, Institutul Greenberg Qiunlan Rosler din Washington D.C., publica un sondaj care indica o victorie zdrobitoare a MNU, cotata cu 44 la suta din preferintele electoratului, relateaza Rompres.

Comandat de insusi Saakasvili si banuit a fi „aranjat” de prietenii sai americani, sondajul a iscat acuzatii de manipulare din partea principalei grupari de opozitie, asa-numitul Consiliu Unit al Opozitiei – care ar urma sa nu treaca de 11 la suta.

O alta formatiune opusa lui Saakasvili, recent creata Miscare Crestin-democrata, era preferata de doar 14 la suta dintre alegatori . In urma contestatiilor vehemente ale opozitiei din toamna lui 2007, cand Saakasvili a introdus starea de urgenta vreme de 15 zile, situatia din Georgia a fost ramas tensionata, fiind gata oricand sa degenereze.

La problemele interne se adauga tensiunile cu Moscova, acuzata ca sustine fatis regimurile separatiste din Osetia de Sud si Abhazia, teritorii asupra carora Guvernul de la Tbilisi nu are control.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea