Social

#georgia #ucraina #nato #aderare #rusia

Georgia si Ucraina sunt la distanta de cativa ani de aderarea la NATO

Georgia si Ucraina nu vor fi probabil invitate sa adere la NATO in urmatorii ani, a declarat marti un oficial american, inaintea unei reuniuni de saptamana viitoare a ministrilor de externe ai aliantei, la care cele doua tari spera sa primeasca statut de candidate.

Administratia Bush a pledat ca cele doua foste republici sovietice sa primeasca Planul de actiuni in vederea aderarii ( MAP ), echivalentul statutului oficial de tara candidata la aderare , relateaza Reuters.

Exista insa o opozitie considerabila din partea membrilor europeni ai Aliantei, care s-a manifestat la summitul din aprilie si s-a intensificat intre timp, dupa conflictul ruso-georgian din august. In loc de o "dezbatere de amploare" la reuniunea ministeriala de saptamana viitoare, NATO ar trebui doar sa transmita Ucrainei si Georgiei un semnal clar ca sunt in continuare bine venite in Alianta si ca aceasta este pregatita sa le ajute sa devina membre, a declarat secretarul de stat adjunct Dan Fried.

"Cred ca este corect sa preconizam ca nu va exista o invitatie de aderare la NATO in urmatorii ani, daca analizam situatia celor doua tari in mod realist, iar ele ar fi de acord" cu aceasta evaluare, a spus Fried, responsabil de afaceri europene si eurasiatice in Departamentul de Stat . "Trebuie sa ne concentram pe domeniile in care Alianta a ajuns deja la un acord, si anume ca aceste tari vor adera la NATO, dar trebuie sa faca multe eforturi si noi le vom ajuta sa le faca", a continuat el.

La summitul de la Bucuresti, liderii NATO au promis celor doua tari ca vor adera la un moment dat, dar nu le-au oferit MAP, in special din cauza obiectiilor Frantei si Germaniei, cauzate de opozitia vehementa a Rusiei.

Ministrii de externe ai tarilor NATO vor reexamina decizia privitoare la MAP la reuniunea din 2-3 decembrie de la Bruxelles. Dezbaterea privitoare la MAP a "capatat o viata proprie", a spus Fried, care o va insoti pe Condoleezza Rice la reuniunea de saptamana viitoare, adauga AFP. MAP nu este decat o etapa si un mecanism spre aderare, nereprezentand obiectivul pe termen de lung de aderare a acestor tari. "Sa lasam dezbaterile teologice. Sa ajutam Georgia sa construiasca institutii mai solide, sa isi consolideze democratia si, bineinteles, acum ca razboiul s-a terminat, sa isi consolideze suveranitatea in conditii de pace".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea