Social

Georgia se retrage dintr-un acord de aparare aeriana cu Rusia

Tbilisi se retrage dintr-un acord de aparare aeriana cu Rusia, a anuntat luni Ministerul georgian de Externe, in contextul tensiunii din ce in ce mai puternice, alimentata de situatia din regiunile separatiste din Georgia , relateaza AFP.

Este vorba de un acord de cooperare intre ministerele apararii din cele doua tari, datand din 1995. Textul se refera la "dezvoltarea unui sistem unificat de sisteme de aparare antiaeriana intre tarile CSI", organizatie care reuneste majoritatea tarilor din fostul spatiu sovietic, inclusiv Georgia. O nota in acest sens a fost transmisa ambasadei Rusiei la Tbilisi, a precizat ministerul intr-un comunicat.

Tbilisi a cerut luni Natiunilor Unite sa ancheteze folosirea sistemului de aparare antiaeriana in teritoriul separatist Abhazia, din Georgia, care a afirmat ca a doborat doua avioane georgiene fara pilot. Georgia a negat orice pierdere a unui avion duminica, spunand ca afirmatiile abhaze sunt "o provocare a Rusiei, care incearca sa faca propaganda pentru o interventie militara rusa".

Guvernul rus a acuzat duminica Georgia ca provoaca "deliberat intensificarea tensiunilor" trimitand drone in zona "interzisa" de deasupra republicii separatiste Abhazia.

Georgia a acuzat Rusia in 21 aprilie de comiterea unui act de agresiune dupa ce o drona georgiana fusese doborata cu o zi inainte de un avion rus, potrivit georgienilor. Si in acel caz, doborarea dronei a fost revendicata de abhazi, iar Georgia a negat in prima faza ca aparatul i-ar fi apartinut.

Statele Unite s-au declarat atunci foarte ingrijorate, iar NATO a cerut Rusiei si Georgiei "clarificari" asupra circumstantelor incidentului.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea