Social

Georgia convoaca Consiliul de Securitate al ONU impotriva Rusiei

Rusia si-a schimbat radical pozitia in cazul celor doua republici separatiste georgiene – Abhazia si Osetia de Sud . Miercuri, presedintele rus Vladimir Putin ordonase guvernului sa se gandeasca la o serie de masuri pentru a ajuta „concret” populatia din Abhazia si Osetia de Sud si pentru a intensifica interactiunea cu organele puterii de facto din cele doua republici autoproclamate.

Georgia a somat Rusia sa-si revizuiasca aceasta decizie si s-a adresat pentru ajutor partenerilor ei occidentali „pana a ragusit”. „Ieri, am vorbit toata ziua la telefon cu partenerii nostri occidentali in legatura cu situatia creata si din cauza asta am ragusit”, le-a explicat ministrilor Saakasvili in sedinta de guvern, la care a facut eforturi pentru a putea vorbi.

Liderul de la Tbilisi a solicitat Occidentului sa treaca la masuri concrete impotriva Rusiei si nu sa se limiteze doar la declaratii verbale. Joi, Georgia a solicitat convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate al ONU si a facut apel la Rusa sa revina asupra deciziei de a colabora mai indeaproape cu Abhazia si Osetia de Sud, doua republici autoproclamate nerecunoscute.

Prima care a raspuns ingrijorarilor lui Saakasvili a fost Franta. Parisul si-a exprimat joi „ingrijorarea” fata de decizia Rusiei de a-si spori cooperarea cu regiunile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud. Parisul a solicitat Moscovei sa furnizeze „informatii precise” cu privire la masurile pe care le are in vedere, potrivit Rompres.

Numire - Un nou ambasador al Ucrainei la Bucuresti

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Youri Malko, si-a incheiat mandatul, relateaza Mediafax. Presedintele Viktor Iuscenko a semnat deja numirea unui nou ambasador, potrivit unor surse diplomatice ucrainene.Youri Malko si-a incheiat mandatul in fruntea ambasadei Ucrainei la Bucuresti.Pana la venirea noului ambasador, conducerea ambasadei va fi asigurata de un insarcinat cu afaceri.

Ministerul roman de Externe a confirmat informatia. Romania a fost printre primele tari care au recunoscut Ucraina ca stat independent. Stabilirea de relatii diplomatice , la 2 februarie 1992, a fost urmata imediat de infiintarea Ambasadei Romaniei la Kiev, in locul Consulatului General, care a functionat in capitala ucraineana din 1971.
Youri Malko a ocupat functia de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Ucrainei in Romania de la data de 26 ianuarie 2006.

Ambitie - Moldova cere in continuare semnarea unui tratat de baza cu Romania

Autoritatile din Republica Moldova au declarat ieri ca doresc sa semneze „simultan” cu Romania Tratatul privind frontiera de stat si Conventia privind micul trafic de frontiera. Aceasta ar consolida „cu mult increderea reciproca si relatiile prietenesti dintre cele doua state”. MAE de la Chisinau spera ca si partea romana sa impartaseasca aceleasi viziuni.

MAE moldovean mentioneaza ca „proiectul Conventiei intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei privind micul trafic la frontiera (transmis, de altfel, cu mare intarziere partii moldovenesti de catre autoritatile de la Bucuresti) utilizeaza notiunea „frontiera de stat moldo-romaneasca”, care exista de facto, dar nu este juridic documentata in plan bilateral”.

Partea moldoveneasca considera ca incheierea Tratatului privind frontiera de stat intre Republica Moldova si Romania ar reprezenta o premisa constructiva pentru reglementarea tuturor relatiilor de frontiera intre doua state pe baza principiilor europene de buna vecinatate, se mai spune in declaratia MAEIE de la Chisinau.

Romania a propus Republicii Moldova ca zona de referinta, atat in Republica Moldova cat si in Romania, sa se intinda pana la 50 de kilometri de frontiera comuna, adica distanta maxima permisa de reglementarile europene. Existenta acestei zone va facilita, practic, circulatia in Romania pentru un mare numar de cetateni ai Republicii Moldova, relateaza Rompres.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea