Social

George W. Bush isi ia ramas bun de la Europa

Detinatorii a 60% din PIB-ul mondial vor discuta in Slovenia despre acordarea vizelor americane, despre parteneriatul UE-SUA si despre amenintarea nucleara iraniana.

Presedintele George W. Bush va efectua in cursul acestei saptamani un turneu de adio in Europa, pe agenda caruia figureaza Summitul UE-SUA, gazduit de Slovenia, tara care detine presedintia Uniunii. Summitul, programat pentru 9 si 10 iunie, va lua in dezbatere extinderea regimului scutirii de viza SUA pentru noile state membre UE , printre care si Romania.

In urma cu trei luni, UE si SUA au ajuns la un acord de principiu, prin care Comisia Europeana a primit dreptul de a negocia obtinerea acestei facilitati pentru toate statele membre. Bruxelles-ul se opune negocierii unor acorduri intre SUA si fiecare stat UE in parte, deoarece clauzele acordurilor bilaterale pot viola legile europene privind accesul la informatii private.
 
Interesele comerciale americane si europene vor figura pe agenda summitului, avand in vedere ca economiile UE si SUA produc 60% din PIB-ul mondial, insa temele majore de dezbatere tin de politica externa, apreciaza presa internationala. Printre acestea figureaza clarificarea pozitiei Germaniei si Frantei, care s-au opus dorintei SUA de a incheia cu Georgia si Ucraina un acord de preaderare la NATO, precum si problemele ridicate de opozitia Rusiei fata de transferul administratiei Kosovo de la misiunea ONU catre misiunea europeana EULEX .

Potrivit consilierului prezidential pentru Securitate Nationala , Stephen Hadley, Bush va discuta despre modalitatile de a impiedica programul nuclear iranian, in conditiile in care mai multe state europene se sustrag de la aplicarea sanctiunilor ONU impuse Teheranului.

Turneul de o saptamana al presedintelui SUA, cel mai probabil ultimul pana la predarea mandatului, va continua cu vizite in cele mai puternice state europene: Germania, Italia, Franta si Marea Britanie. Liderul american va avea si o intalnire, la Vatican, cu Papa Benedict al XVI-lea.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea