Social

#ministrul justitiei #mitrea geoana #presedinte senat #traian băsescu

Geoana l-a facut KO pe Mitrea

PSD se fisureaza. Miron Mitrea a incercat sa-i ia scaunul lui Geoana de la Senat si sa-l elimine pe Hrebenciuc de la sefia deputatilor social democrati ca razbunare pentru ca acesta a refuzat sa negocieze o comisie parlamentara pentru sotia sa, Manuela.

Miron Mitrea a incercat, vineri,sa isi atace principalii adversari din PSD pe doua fronturi: la Senat, pe Mircea Geoana, si la Camera Deputatilor, pe Viorel Hrebenciuc, scrieCotidianul in editia de sambata. In urma negocierilor cu PD-L pentru impartirea functiilor din Guvern si din Parlament, Mitrea - principalul sustinator al aliantei cu PD-L, a ramas cu buzele umflate, el vizand de la bun inceput presedintia Senatului, alocata prin protocolul cu democratii lui Mircea Geoana.

Mitrea vrea sa fie vicepresedinte la Senat, ca o reparatie morala n-a intrat in Executiv si nici nu si-a pus vreun apropiat in vreun minister dupa ce a negociat alianta cu PD-L. Surpriza: Geoana se opune, amintind ca functia trebuie sa-i revina lui Dan Voiculescu.

Mitrea forteaza, ameninta ca-l va concura pe Geoana la sefia Senatului si sugereaza ca va rupe partidul. In grupul pesedistilor, Mitrea pierde, rand pe rand, vicepresedintia Senatului si sefia grupului, dar primeste, cateva ore la mai tarziu, un sprijin nesperat de la PD-L care paraseste sala de plen, refuzand sa-l voteze pe Voiculescu.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat vineri ca a cerut schimbarea lui Viorel Hrebenciuc de la conducerea grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, deoarece a considerat ca acesta trebuie inlocuit cu o persoana care "sa sustina interesele grupului". "Am considerat ca e nevoie de o conducere mai activa si mai bataioasa care sa sustina interesele grupului, pentru ca, de data aceasta, marele negociator (Viorel Hrebenciuc - n.r.) a cedat tot ce era de cedat, pentru ca atata poate sa negocieze. Faima de negociator a fost umflata cu pompa", a afirmat Nicolicea.

Din Gandul aflam ca Geoana isi plateste datoriile fata de Voiculescu si-l lasa pe Mitrea pe dinafara la imparteala functiilor. Atac ratat al gruparii Mitrea impotriva lui Mircea Geoana si Viorel Hrebenciuc - la capatul unei zile de negocieri intense, aripa Mitrea a inregistrat o infrangere usturatoare, care arunca din nou PSD in prag de scindare .

Geoana a supus la vot respectarea protocolului incheiat cu PC. La vot, Mitrea a pierdut cu 30 la 19, colegii sai preferandu-l pe Dan Voiculescu. Iesind din sala grupului, Geoana a admis ca s-au dat lupte grele pentru ocuparea functiilor: "A fost competitie, desigur, la noi in partid intotdeauna este competitie.

Pentru dl Mitrea ne vom gandi la momentul potrivit, sunt sigur ca vom gasi ceva". Si noua coalitie de guvernare PD-L-PSD a fost in prag de rupere din cauza aceleiasi "solutii imorale" Dan Voiculescu, pe care pedelistii si o parte a pesedistilor nu l-au dorit vicepresedinte la Camera Superioara Mitrea a incercat un puci in PSD si a bagat coalitia in criza, scrie si Adevarul.

Folosindu-se de pretextul eliminarii PC de la impartirea functiilor in Parlament, Miron Mitrea a incercat doua lovituri simultane: sa-l debarce pe Hrebenciuc si sa-i sufle lui Geoana presedintia Senatului. Victimele colaterale ale lui Miron Mitrea urmau sa fie Daniela Popa si Dan Voiculescu.

Geoana a fost ales sef al Senatului, iar Roberta Anastase (PD-L), presedinta deputatilor. Jucand dur, Miron Mitrea a incercat sa dea adevarate lovituri de teatru: sa-l inlocuiasca pe Hrebenciuc cu Eugen Nicolicea, finul sau, si sa-l contracandideze pe Geoana la Senat, bazandu-se pe sprijinul PD-L. Pretextul folosit a fost excluderea reprezentantilor PC de la impartirea posturilor si acuzarea lui Hrebenciuc ca a negociat prost comisiile care au revenit PSD.

Dupa alegerea lui Mircea Geoana presedinte al Senatului, (96 de voturi "pentru", 35 "impotriva"), plenul Senatului a fost blocat timp de mai bine de 3 ore. Motivul? PD-L nu-l agrea pe Voiculescu ca vicepresedinte. Democrat-liberalii au iesit din sala de plen si s-au retras pentru "negocieri interne", apoi s-au uitat la televizoarele cu circuit inchis cum PSD facea apelul nominal, incercand sa stabileasca cvorumul.

In contrapartida, PSD a blocat lucrarile Camerei, unde Roberta Anastase (PD-L) astepta sa fie votata presedinte. PD-L l-a acceptat pe Voiculescu, cerand presedintia comisiei juridice din Senat. Roberta Anastase a devenit presedinta deputatilor, luand 218 voturi. Acest post urma sa revina PSD, in conditiile in care PDL primise si sefia comisiei omoloage din Camera. PDL i-a propus pe Anca Boagiu si pe Alexandru Peres la vicepresedintia Senatului. Intreaga lista, inclusiv Voiculescu, a fost aprobata, cu 83 de voturi "pentru" si 2 "impotriva".

In sedinta deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, liderul grupului, le-a spus colegilor sai ca, potrivit protocolului cu PC, Daniela Popa urma sa ocupe unul dintre cele doua posturi de vicepresedinte al Camerei, alocate PSD+PC. Eugen Nicolicea, finul lui Mitrea, a deschis balul. El l-a acuzat pe Hrebenciuc ca ar fi "omul PD", ca nu a urmarit interesele partidului la negocieri si a cerut noi alegeri pentru sefia grupului. Dan Mircea Popescu, suparat ca nu va primi sefia Comisiei pentru munca a sarit si el: "Cu ce mandat a negociat Hrebenciuc?".

"Mircea, de 12 ani esti ministru...", a replciat Hrebenciuc. Cei de la Jurnalul National scriu ca, de dragul guvernului Boc, PD-L a imbratisat "solutia imorala". Surse parlamentare sustin ca PD-L ar fi propus PSD un troc: democrat-liberalii il accepta pe Dan Voiculescu daca social-democratii nu-si mai impun dreptul de veto asupra nominalizarii ministrului Justitiei.

La randul lor, social-democratii au amenintat ca, daca Voiculescu nu primeste girul PD-L, Roberta Anastase nu va fi votata pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Cu toate acestea, dupa lungi negocieri, Voiculescu a fost ales cu ajutorul PD-L vicepresedinte al Senatului cu 83 de voturi "pentru". Evenimentul Zilei comenteaza ca propulsarea lui Dan Voiculescu ca pPresedinte al Senatului a produs primele fisuri ale parteneriatului PD-L-PSD. Dan Voiculescu a, vineri, ieri primul conflict major in coalitia de guvernamant PDLPSD. Democrat-liberalii s-au opus la propunerea PSD de a-l vota pe "Felix" vicepresedinte al Senatului. Refuzul PD-L a blocat ieri dupa-amiaza, pentru cateva ore, sedinta Senatului . In replica, deputatii PSD au refuzat sa o voteze pe Roberta Anastase (PD-L) pentru presedintia Camerei, blocandu-se astfel si sedinta deputatilor.

Au urmat patru ore de negocieri, santaje si amenintari. In final, PDL a cedat. L-a votat pe Dan Voiculescu, iar PSD a instalat-o pe reprezentanta democrat-liberalilor la sefia Camerei. Acest conflictul a mascat insa divergente si mai serioase intre PD-L si PSD: cele in privinta ministrului justitiei. Numele acestuia a fost negociat in paralel cu santajul reciproc privind votarea reprezentantilor din conducerea Camerei si Senatului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea