Social

Generali de armata cu tunica patata pe la buzunare

Doi generali si 13 ofiteri superiori sint acuzati de DNA de abuz in serviciu, intr-un dosar privind achizitionarea de material pentru uniformele soldatilor.

Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva generalului maior in rezerva Marin Maciuca si a generalului de brigada in rezerva Adrian Tilinca.

Cei doi sint cercetati pentru euro -leu depreciat, pagubos pentru partea romana. Procurorii sustin ca in urma acestui contract statul roman ar fi pierdut peste trei milioane de euro.

Maciuca a favorizat si firma lui Tender

Generalul Maciuca nu este la primul scandal legat de o licitatie a MApN, el fiind implicat, in 2004, si in achizitia publica de asigurari auto pentru masinile Armatei.

Atunci, el era presedintele comisiei de licitatie si a dat cistig de cauza companiei ARDAF, in spatele careia se afla Ovidiu Tender, dupa ce oferta acesteia fusese initial respinsa pe motiv ca nu indeplinea toate prevederile prevazute in caietul de sarcini.

Armata a cumparat produse obisnuite

A urmat un proces declansat de Astra Asigurari impotriva MApN, care s-a finalizat cu anularea contractului dintre MapN si ARDAF, iar Maciuca a fost trecut in rezerva de presedintele Traian Basescu .

Desi firma Texplorer Gmbh este specializata in producerea de tesaturi ultraperformante, obiectul licitatiei organizate de Maciuca l-a constituit un tip de material obisnuit: ripstop. Acesta este compus din fibre de nylon sau de bumbac special impletite, astfel incit materialul sa nu se destrame in cazul unor eventuale rupturi, iar apa sa nu patrunda printre fibre.

Spre deosebire de ripstop, produsele pentru care Texplorer este recunoscuta in lume si datorita carora a incheiat contracte cu unitati militare din SUA si din mai multe tari membre NATO sint extrem de sofisticate. Este vorba despre materiale textile care nu permit detectarea caldurii emise de corpul uman sau materiale ce nu pot fi afectate de substante periculoase, chimice si biologice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea