Social

Gemenii din Piatra Craiului

De mai bine de 30 de ani, gemenii Ioan si Neculae Pivoda vegheaza la siguranta turistilor care escaladeaza Masivul Piatra Craiului. De-a lungul timpului, cei doi frati din Zarnesti au salvat de la moarte peste 200 de oameni. Anul trecut, in Piatra Craiului nu a fost nici un accident mortal.

Erau foarte tineri cind s-au apucat de alpinism . Cunosteau inca de pe atunci, ca-n palma, toate traseele montane, Plaiul Foii, Curmatura si zona Prapastiilor Zarnestiului. In 1976 au inceput sa participe la salvarile montane. Ioan Pivoda, seful Serviciului Public Salvamont Zarnesti, a fost ani la rind campion national al Romaniei la alpinism. A facut parte din generatia care a dat cei mai talentati cataratori din tara.

In 1987 a renuntat la competitii. Toti salvamontistii trebuie sa fie bine pregatiti fizic, sa cunoasca zona si sa aiba notiuni serioase de medicina. Pe munte trebuie sa fii pregatit pentru orice, mai ales ca traseele din Piatra Craiului sint extrem de dificile, spune Ioan Pivoda. Datorita pasiunii sale, Ioan Pivoda a fost legat tot timpul de munte. Pe vremuri, lucra la Uzina 6 Martie, insa, fiind foarte talentat la alipinism, era scos din productie. Mergea la competitii, salva turistii imprudenti. Si-a facut stagiul militar la sectia de alpinism a Clubului sportiv Dinamo.

Tragedii de vacanta

In 1977, Ioan Pivoda a participat, alaturi de o armata intreaga de salvatori, la cautarea supravietuitorilor celei mai grave avalanse din Muntii Fagaras. Era luna aprilie, spre sfirsitul vacantei de primavara. Mai multi elevi si profesori schiau pe pirtia din apropierea Lacului Bilea. Doar doi au supravietuit, 23 pierzindu-si viata. Imediat zona a fost izolata de militari si securisti, s-au adus salvamontisti si-a inceput cautarea. I-am gasit dupa indelungi cautari, sub stratul gros de zapada, povesteste Ioan Pivoda. Pe vremea aceea echipamentele erau invechite, uneltele erau foarte proaste. Ne faceam noi carabinierele, in fabrica, si ne improvizam veste si hamuri. Acum avem echipamente la standard european, spune salvamontistul.

Avalansele mortii

In 1980, la inceputul lunii martie, a trait cel mai cumplit moment al carierei sale. Pe cind se afla intr-o expeditie in Muntii Fagaras, unul dintre colegii sai a murit, prins intr-o avalansa . Impreuna cu alti doi salvamontisti, Ioan Pivoda i-a cautat trupul. In timp ce coborau cadavrul pe targa, au fost prinsi, la rindul lor, de alta avalansa.

M-am tinut bine de un bradut si, ca prin minune, am supravietuit. Unul dintre colegi a murit, celalalt a scapat cu viata, povesteste Ioan. Un bun amic, alpinist experimentat, a murit tot intr-o avalansa, chiar in ziua de 31 decembrie 2000, aproape de Virful Baciului. Toti din acel grup cunosteau bine muntele, erau buni cataratori. Cu o zi inainte de tragedie au glumit, spunindu-mi ca n-o sa-mi dea de furca. I-a luat avalansa, iar pe amicul meu l-am gasit abia pe 2 ianuarie, mort. In avalansele puternice, zapada poate avea si 700 km/ora.

Cei doi frati gemeni spera ca anul acesta turistii sa fie prudenti si sa nu se aventureze pe traseele nemarcate. Fiul lui Ioan, un adolescent de 15 ani, vrea sa continue traditia din familia Pivoda si sa devina salvamontist. Pentru ca, asa cum spune, nimic nu se poate compara cu bucuria pe care o simti atunci cind salvezi viata unui om.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea