Social

#naftogaz gazporm gaze #rusia ucraina gaze

Gazprom refuza sa asigure Naftogaz gazul necesar asigurarii tranzitului

Gazprom sustine ca Naftogaz are obligatia sa asigure gazul tehnic necesar tranzitarii gazelor rusesti catre Europa si propune companiei ucrainene fie sa-si foloseasca propriile resurse, fie sa cumpere de la Gazprom volumele necesare.

Ucraina cere acordarea a 21 de milioane metri cubi de gaze pe zi pentru asigurarea tranzitului insa, conform contractului de tranzit in vigoare, Naftogaz trebuie sa foloseasca pentru necesitatile tehnice gaze fie din volumele proprii, fie de la un alt furnizor, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul grupului rus.

Ca varianta, Gazprom ii propune Kievului sa cumpere acest volum din gazele tranzitate pe teritoriul Ucrainei. Gazprom a luat atitudine duminica seara fata de declaratia anexata de Ucraina la acordul privind monitorizarea tranzitului de gaze prin Ucraina, prezentata duminica la Bruxelles.

Compania rusa sustine ca a aflat despre continutul acestei anexe dupa ce a facut rost de ea pe canale proprii, pentru ca Ucraina nu i-a prezentat-o oficial.

"Declaratia ucraineana rezerva doar doua luni activitatii comisiei de monitorizare. In opinia noastra, comisia trebuie sa lucreze pana la epuizarea situatiei conflictuale legate de tranzitul de gaze catre consumatorii europeni, inclusiv pana la finalizarea proceselor judiciare pe aceasta problema", se arata in declaratia Gazprom.

Potrivit companiei ruse, purtatorul sau de cuvant, Serghei Kuprianov, a declarat jurnalistilor ca monopolul rus va intenta proces impotriva Ucrainei si pentru neachitarea datoriei la gaze de 614 milioane dolari, reprezentand penalitati pentru intarzierea efectuarii platilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea