Social

Gainarie intre ministrul de Externe si sofer

In perioada cand Mircea Geoana era ambasadorul Romaniei in SUA, acesta a achizitionat un Mercedes C280 cu numarul de identificare WDBHA28E9SF265610 (vehicul diplomatic). La sfarsitul lunii noiembrie 2001, Mercedesul ambasadorului Mircea Geoana a fost vandut. Cumparatorul, nimeni altul decat soferul diplomatului, Dumitru Tone. Evident ca nu putea sa-si permita ditamai ambasadorul sa-i apara numele pe hartoagele din Portul Constanta. Pentru ca era masina "sefului", cine altul putea sa se ocupe de formalitati, ambalare in container si imbarcare pe vapor decat administratorul Ambasadei Romaniei de la Washington, Catalin Grajdan. Daca ar fi fost cu adevarat masina soferului, acesta era lasat sa se descurce singur. Mercedesul a fost transportat in Portul Norfolk, ambalat in containerul CBHU 062125-2 (compania COSCO - China), urcat pe vapor si trimis in Romania, adicatelea de soferul Dumitru Tone. De formalitatile de expediere a masinii s-a ocupat personal, prin firma sa de brokeraj , Anton Samoila, nimeni altul decat consulul onorific al Romaniei la Norfolk, decorat de Ion Iliescu in 2002 cu Ordinul National pentru Serviciu Credincios in grad de comandor. La inceputul lunii februarie 2002, containerul - ce continea de fapt masina ministrului de Externe Mircea Geoana - a ajuns in portul Constanta.
Pe data de 13 februarie 2002, Dumitru Tone s-a deplasat la Constanta, de unde a plecat pe roti cu Mercedesul repatriat din SUA, pentru a i se face vama la Bucuresti. De vreme ce s-a deschis containerul, de ce formalitatile vamale nu au fost facute la Constanta?
Autoturismul nu ar fi putut fi scos din SUA daca nu ar fi fost platit integral. La justificarile averii ministrului ar fi trebuit sa intre si capitolul "WDBHA28E9SF265610". Asadar, masina a fost achizitionata de soferul Dumitru Tone si repatriata in Romania. Se pune intrebarea fireasca: de ce repatriata? Simplu, un vehicul repatriat este scutit de taxe vamale. Ministrul de Externe a uzat de o pungasie in care si-a implicat soferul ca sa evite taxele vamale. Altii, multi de altfel, platesc taxe vamale chiar si pentru "saibe si piulite".
Pentru serviciul facut, soferul Dumitru Tone a fost recompensat de Geoana, fiind trimis inapoi la ambasada din Washington (de regula, un angajat al unei ambasade este trimis in alta tara).
N.R. De regula, Mircea Geoana reactioneaza la orice fraza care nu-l lauda. Timp de un an n-a scos o vorbulita despre "WDBHA28E9SF265610".


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea