Social

Fuziunea PNL-PD a rezistat trei zile

Dupa trei zile de declaratii entuziaste despre fuziunea PNL-PD, cele doua partide au revenit la discursul care le-a consacrat: adevarata prioritate este guvernarea, iar unirea liberalo-democrata se va face abia dupa 2008.

Desi cei doi lideri ai Aliantei, Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc, au readus in discutie la mijlocul saptaminii trecute ideea fuziunii dintre cele doua partide, ca si cum aceasta si-ar gasi materializarea in cel mai scurt timp, de fapt o asemenea idee ramine doar la stadiul de intentie. Simbata, presedintele PD a recunoscut limpede ca fuziunea este o poveste pe termen lung, dupa 2008.

Guvernarea intii, fuziunea dupa

In conditiile in care aceasta guvernare va fi de succes, problema unificarii sau a fuziunii va fi o chestiune mult mai usor de realizat, spune Emil Boc. Liderul PD recunoaste ca nu a discutat explicit aceasta tema cu presedintele PNL si ca ea nu reprezinta o prioritate, mai ales ca liderii celor doua partide sint multumiti de modul in care functioneaza alianta in acest moment.

La rindul sau, ministrul liberal Bogdan Olteanu a transmis ieri ca prioritatile PNL sint reusita integrarii in UE la 1 ianuarie 2007 si indeplinirea obligatiilor asumate in fata romanilor in campania electorala. Buna functionare a Aliantei nu trebuie privita ca un scop in sine, ci ca un mijloc pentru realizarea angajamentelor. In aceste conditii, PNL si PD vor putea extinde modelul de succes al colaborarii din cadrul Aliantei, atit la nivelul Executivului, cit si la nivel politic in general, a comunicat acesta.

Mai mult, in declaratia lui Boc de simbata, de la Sibiu, fuziunea s-a transformat in colaborare aprofundata prin prelungirea protocolului dupa 2008. Extinderea si aprofundarea colaborarii politice in cadrul aliantei dintre PNL si PD sint dorite de principalii lideri ai celor doua partide, iar un prim pas ar putea fi candidaturile pe liste comune in viitoarele alegeri parlamentare europene, spune Boc, alimentind astfel suspiciunile potrivit carora ideea fuziunii ar reprezenta doar o demonstratie publica, menita sa distraga atentia propriilor membri de partid de la decizii controversate.

Stoica: fuziunea e compromisa

Ideea fuziunii este deja compromisa. Cea mai probabila idee de unificare este cea federativa, spune liberalul Valeriu Stoica. Noul plan al fostului presedinte al PNL presupune unificarea tuturor fortelor de dreapta intr-o constructie federativa, un mare partid al dreptei, care sa fie organizat pe curente, astfel incit liberalii, crestin-democratii si democratii sa-si pastreze identitatea. El avertizeaza ca, daca o unire a dreptei, de orice fel ar fi ea, nu se va materializa pina in 2008, urmatoarele alegeri vor fi cistigate de stinga.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea