Social

Fuziune PNL-PD cu doua calendare

PD a scos brusc din joben un plan de fuziune cu PNL. Atit de brusc, incit i-a zapacit complet pe liberali. PD s-a urnit acum, dar a pornit un pic cam tare, pentru ca noi am convenit sa facem o consultare la baza partidelor, a comentat Tariceanu.

Graba suspecta la PD

Calendarul in vederea fuziunii dintre PNL si PD, pe care democratii l-au prezentat ieri, se contura intre citiva lideri ai partidului inca de acum doua saptamini. Insa, marea parte a membrilor Biroului Permanent nu se astepta ca acest punct sa fie prezent pe ordinea de zi a discutiilor de ieri. Temele organizatorice care constituiau de obicei obiectul discutiilor au fost transate inca de luni seara, cind au fost chemati toti membrii la intilnirea la care de obicei erau prezenti doar citiva lideri, care conturau agenda sedintei din urmatoarea zi. Subiectul i-a prins nepregatiti pe mai multi dintre liderii PD prezenti la sedinta. Si mai nepregatiti au fost prinsi colegii lor de alianta de la PNL.

Liderul liberalilor, Calin Popescu Tariceanu, a fost anuntat de aceasta decizie de-abia dupa ce ea a fost luata. L-am informat pe colegul meu Calin Popescu Tariceanu de dezbaterea care a avut loc astazi in BPN si urmeaza sa discutam si dupa-amiaza in Alianta, unde vom prezenta aceste propuneri si evident ca exista posibilitatea de a aduce modificari acestor propuneri pe care noi le-am facut, a spune Boc, adaugind ca Tariceanu nu a fost surprins sa auda de decizia luata de democrati. Oficial, aceasta decizie a fost motivata de oportunitatea momentului pentru realizarea acestui proiect politic si de apropierea alegerilor pentru Parlamentul European. Din perspectiva alegerilor pentru PE, la Bruxelles sau la Strasbourg nu este agreata ideea ca doua formatiuni, una afiliata PPE, alta afiliata liberalilor, sa candideze pe o lista comuna. Si din acest punct de vedere ne vom clarifica relatia cu colegii nostrii liberali, a declarat vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde.

Surpriza totala in PNL

Liberalii au fost luati prin surprindere de anuntul lui Boc. Aflat la Sinaia, la o sedinta cu parlamentarii liberali, Calin Popescu Tariceanu a refuzat sa se pronunte. Nu am ce sa comentez, pentru ca nu cunosc propunerea lui Boc. Astept sa ma lamuresc la sedinta Aliantei, a spus el. Asemenea lucruri nu ma mai surprind, a declarat el, plecind glont catre sedinta de la Bucuresti a Alian-tei. Si Bogdan Olteanu a admis ca PNL a fost luat prin surprindere: Inteleg ca PD a gindit astazi un calendar, deci nici domniile lor nu au avut cunostinta de el pina azi, a raspuns el ironic. Liberalii au propriul lor calendar. Dupa ce daduse initial un termen de 18 luni, Tariceanu il redusese la un an, mentionind ca fuziunea se va face de jos in sus, adica va incepe cu consultarea filialelor. Dupa surpriza de ieri, Olteanu mentiona ca planul PNL sta inca in picioare. Am cerut organizatiilor noastre sa se pronunte, iar termenul pe care il au este 24 februarie, cind vom tine urmatoarea sedinta a Delegatiei Permanente si exclusiv pe baza punctului de vedere al organizatiilor vom lua decizia PNL referitoare la fuziune, a anuntat el. Vicepresedintele Gheorghe Flutur, care este unul dintre sustinatorii declarati ai fuziunii, a fost si el destul de nuantat. E bine ca si-au facut un calendar, si noi trebuie sa ne facem un calendar, de aceea exista CNC-ul Aliantei, pentru a ne pune de acord, a declarat ministrul. Liberalii nu sint incintati nici de ideea de a face parte dintr-un partid afiliat la PPE, intrucit PNL are o pozitie buna in Partidul Liberal-Democrat si Reformist European, unde Calin Popescu Tariceanu este vicepresedinte. Afilierea la PPE nu ar presupune neaparat o renuntare la liberalism, in PPE fiind si trei partide de orientare liberala.

Ce propune PD

Fuziune in maximum sase luni, finalizata la data de 15 iulie 2006.

Fuziune pe principiul paritatii de 1 la 1, indiferent de ponderea din sondaje.

Denumirea noii formatiuni ar urma sa contina componenta PNL-PD.

Noua formatiune de centru-dreapta ar urma sa fie afiliata la PPE.

Doctrina noii formatiuni ar urma sa fie populara.

Ce propune PNL

Termen rezonabil pentru fuziune: un an, un an si jumatate.

Fuziune pe principiul paritatii la posturi de conducere si pe listele electorale, indiferent de ponderea din sondaje.

Denumirea noului partid ar fi ultimul element de discutat.

Afiliere internationala: problema se discuta ulterior.

Doctrina: curent majoritar pentru pastrarea liberalismului.

Piedici in calea noului partid

Problema alegerii viitorului presedinte.

Problema doctrinei: membrii PNL respectiv PD trebuie sa impace doctrina liberala cu cea populara.

Numarul mai mare de membri ai PNL, numarul mai mare de organizatii liberale in teritoriu, structura organizatorica diferita ar face imposibila paritatea 1/1.

Incompatibilitatile si diferendele la zi din unele filiale ale PNL si PD.

Inevitabila lupta pentru putere in preconizatul nou partid.

Inevitabila lupta pentru posturile din administratia publica locala, pentru sefia serviciilor descentralizate.

Posibile diferende generate de pozitiile pe listele electorale sau desemnarea candidaturilor in cazul sistemului de vot uninominal.

Denumirea noului partid.

fuziune nucleara in filiale

Botosani. Presedintele PD Botosani, deputatul Radu Dragus: Fuziunea este realizabila pina la termenul stabilit si este corect ca paritatea sa fie 1 la 1 inclusiv la Botosani. Presedintele PNL Botosani, senatorul Mihai Tibuleac, crede ca la Botosani aplicarea paritatii de 1 la 1 nu este corecta, pentru ca liberalii au obtinut mai multe mandate la alegerile locale din 2004.

Suceava. Purtatorul de cuvint al PNL Suceava, deputatul Romica Andreica: Putem spune ca noua formatiune ar putea fi de centru-dreapta, dar in nici un caz nu putem vorbi despre o posibila apartenenta la o grupare europeana. Cele mai dese meciuri intre cele doua partide au loc in cadrul sedintelor CJ Suceava, unde, in dese rinduri, consilierii PD au votat hotariri cot la cot cu reprezentantii PSD si PRM.

Timis. Presedintele PD Timis, Dorel Borza: E adevarat, au existat probleme, dar nu intre partide, ci intre oameni. Oricum, este normal sa existe mici frecusuri. Presedintele PNL Timis, Liviu Borha: Nu sintem impotriva fuziunii, dar noi trebuie sa ne pastram identitatea liberala. Daca nu se poate asa ceva, atunci noi cerem sa se prelungeasca protocolul de colaborare in Alianta pina dupa 2008.

Cluj. Presedintele PD Cluj, deputatul Daniel Buda: Mai sint in PPE partide de orientare liberala, nu cred ca asta ar fi o problema. Presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara, spune ca vor fi consultate toate organizatiile din teritoriu, deoarece in PNL deciziile se iau de jos in sus, nu invers. In 2004, la constituirea Aliantei, Clujul a votat impotriva, dar ulterior PD si PNL au mers pe liste comune in alegerile locale pentru primaria Clujului.

Bacau. Presedintele PD Bacau, secretarul de stat Vasile Nistor: Cei care vor accepta ideea vor ramine, este posibil ca altii sa plece. Presedintele PNL Bacau, primarul Romeo Stavarache: Sper ca fuziunea sa insemne iesirea din scena a unor oameni care au facut numai rau politicii bacauane. Cele doua formatiuni s-au certat de la posturile de directori in institutiile deconcentrate, iar ultima disputa, cind PD a anuntat ca rupe alianta in teritoriu, a fost acum o luna, la desemnarea viceprimarului de Bacau.

Iasi. Presedintele PD Iasi, Dan Carlan: Am spus-o si o mai repet, fuziunea dintre cele doua partide este urmarea fireasca a protocolului de constituire a Aliantei. Presedintele PNL Iasi, Relu Fenechiu, este de acord cu fuziunea, dar ar prefera ca doctrina viitoarei formatiuni sa fie una liberala. Dar si in caz contrar ma voi supune majoritatii. (Grupaj realizat de Departamentul Corespondenti)

Sapte pasi spre fuziune
Calendarul fuziunii propus de PD prevede, ca prima etapa, dezbateri in structurile locale intre 1 februarie - 31 martie 2006 si constituirea comisiilor paritare locale in vederea fuziunii. A doua etapa, intre 1 aprilie - 30 aprilie 2006, prevede constituirea comisiilor paritare judetene. Intre 1 mai - 10 mai 2006, ar urma sa fie constituite comisia de statut a noii formatiuni si comisia pentru organizarea congresului de fuziune. Intre 10 mai - 31 mai 2006, ar trebui finalizat statutul noii formatiuni politice. A cincea etapa are in vedere organizarea de dezbateri in teritoriu, intre 1 iunie - 15 iunie 2006. Al saselea pas presupune finalizarea proiectului de statut al noii formatiuni politice, intre 15 iunie - 25 iunie 2006. Etapa a saptea si ultima: aprobarea fuziunii, la 1 iulie 2006, in structurile politice ale PNL si PD.

La inceput a fost planul Stoica
Fostul strateg si presedinte al PNL Valeriu Stoica a fost primul care a propus fuziunea dintre PNL si PD. Observind ca acest obiectiv intimpina rezistenta la ambele partide, el a facut public, la mijlocul anului trecut, un nou proiect. Acesta prevedea, intr-o prima etapa, fuziunea dintre PNL si PNTCD. Noul partid ar fi trebuit sa se acomodeze cu doctrina populara si sa activeze in PPE. O a doua etapa a planului Stoica prevedea constituirea unei federatii intre partidul nou rezultat si PD. Ulterior, in functie de modul in care activitatea federatiei ar fi fost pozitiva, se repunea pe tapet problema fuziunii. Acest proiect avea si o varianta de avarie in cazul in care nu s-ar fi realizat fuziunea dintre liberali si taranisti: federatie formata din PNL-PD-PNTCD. In toamna anului 2005, Valeriu Stoica a mai avansat si un plan B. Ruperea din PNL a unei grupari consistente care ar urma sa fuzioneze cu PD si sa formeze Partidul Popular. (L.G.)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea