Social

#canicula #furtuna #tornada #meteo

Furtuni violente dupa canicula, portretul meteo al Romaniei

Canicula va fi urmata de furtuni puternice pe tot timpul verii, spun meteorologii. Vijeliile si-au marit frecventa in ultimii ani in tara noastra si apar la scurt timp dupa cresterea brusca a temperaturii.

Valul de caldura care a cuprins Romania a adus si furtuni si vijelii in zonele de deal si de munte. Meteorologii spun ca aceasta succesiune se va repeta pe tot timpul verii.

In timp ce sudul si estul Romania se aflau luni sub cod galben de canicula , in vestul tarii vijeliile smulgeau copaci. In nordul Olteniei, un copac smuls de vant a distrus cateva masini, in Harghita a fost grindina, iar in Timisoara au cazut la pamant si stalpi de inalta tensiune.

Furtuni sunt asteptate si marti, in nordul Olteniei, in Muntenia si in Dobrogea. Locul exact al producerii vijeliilor care se pot transforma in adevarate tornade este cunoscut de meteorologi doar cu o ora inainte, moment in care autoritatile sunt alertate.

"Masa de aer tropical contribuie la dezvoltarea norilor pe verticala, astfel incat determina sub ei intensificari de vant ce pot lua aspect de vijelie. Daca inaltimea norilor ajunge la 8.000-10.000 de metri sau chiar mai sus, ei determina local grindina, posibil averse cu caracter torential . In general vorbim aici despre fenomene locale", a explicat, pentru Gandul, meteorologul de serviciu de la ANM.

2005, anul tornadelor

Inceputul schimbarilor climatice a fost in anul 2002, odata cu tornada de la Facaieni, judetul Ialomita, cand au murit trei oameni si aproape 500 de case au fost devastate.

In 2005, nu mai putin de noua tornade au lovit Romania intr-o perioada de numai doua luni, cea mai puternica fiind cea de la Movilita , tot in Ialomita, unde zeci de case au fost distruse, iar turla bisericii a fost ridicata in aer si aruncata la un kilometru distanta.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea