Social

#inteerventii #isu #inundatii #furtuna #bucuresti

Furtuna violenta care a lovit Bucurestiul si Ilfov: aproape 600 de interventii ISU si explicatia expertilor ANM pentru fenomenul extrem

Ploi torentiale, strazi transformate in rauri si zeci de copaci culcati la pamant. Acesta a fost peisajul de cosmar lasat in urma de furtuna care a afectat luni, 9 iunie, zona Capitalei si judetul Ilfov. Evenimentul meteo de o intensitate rara a pus la grea incercare autoritatile, fiind necesare aproape 600 de interventii din partea echipajelor de urgenta.

 

Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, echipele de interventie au fost solicitate in nu mai putin de 598 de cazuri in urma manifestarilor meteo extreme, dintre care 498 doar in Bucuresti.

„Ca urmare a fenomenelor meteorologice manifestate ieri, 09.06.2025, prin averse torentiale si intensificari ale vantului, pompierii ISU B-IF au gestionat 598 de interventii in Bucuresti si Ilfov”, a transmis, marti, ISU Bucuresti-Ilfov.

Copaci rupti, masini distruse si locuinte inundate

In Capitala, vantul puternic si ploaia abundenta au doborat 126 de copaci, au rupt 10 elemente de constructie, iar 63 de autoturisme au fost avariate. In acelasi timp, s-au inregistrat 362 de acumulari de apa, care au afectat 45 de strazi, 48 de gospodarii, 162 de subsoluri si demisoluri, 16 garaje, 89 de locuinte si alte 2 cladiri.

In Ilfov, situatia nu a fost cu mult mai buna: autoritatile au intervenit in 100 de cazuri, unde au fost semnalate 30 de copaci cazuti, 8 elemente de constructie afectate si 62 de acumulari de apa ce au provocat daune pe o strada, in 10 gospodarii, 3 subsoluri, 46 de locuinte si 2 alte constructii.

Ce a cauzat furtuna si cat de frecventa este?

Florinela Georgescu, directorul de prognoza din cadrul ANM, a explicat ca aceasta furtuna nu a fost deloc intamplatoare, ci rezultatul unei combinatii de factori meteo neobisnuiti pentru inceputul lunii iunie.

„Este un fenomen deosebit ceea ce s-a intamplat ieri (n. red. - luni), dar, din pacate, in ultimii ani exista o tendinta clara ca pe durate scurte fenomenele meteorologice specifice verii sa devina deosebit de intense, de extreme, mai dese si cu urmarile pe care le-am vazut. […] Pe de alta parte, umezeala din aer foarte mare in urma episodelor repetate de ploaie din ultima perioada, o structura a aerului foarte instabila, cu o usoara patrundere de aer mai rece in straturile mai inalte, foarte cald la sol […]” – a declarat Florinela Georgescu la Digi24.

Potrivit acesteia, temperaturile ridicate – 32 de grade in Bucuresti, alaturi de umiditatea excesiva si instabilitatea atmosferica – au creat mediul perfect pentru aparitia fenomenelor extreme.

Cantitati de apa imposibil de gestionat de canalizare

Georgescu a mai explicat ca in doar o ora – o ora si jumatate, in Capitala au cazut intre 40 si 70 de litri pe metru patrat, in functie de zona in care s-au facut masuratorile. Acest volum urias de apa, acumulat intr-un interval atat de scurt, a depasit cu mult capacitatea retelelor de canalizare.

„Sigur, sunt cantitati foarte mari, inclusiv la statiile meteo. Ca urmare a acestei cantitati foarte mari de apa, canalizarea nu a facut fata si de aceea strazile au fost inundate. Este, de altfel, un lucru cunoscut, ca marile orase nu sunt, in general, pregatite pentru astfel de evenimente.”

Aceasta problema este agravata, subliniaza meteorologul, de faptul ca urbanizarea accelerata nu a fost insotita si de modernizarea retelelor de canalizare, care sunt deja depasite in multe zone.

Se poate repeta o astfel de furtuna in curand?

In ciuda intensitatii fenomenului, specialistii considera ca este putin probabil ca un episod similar sa aiba loc din nou in perioada imediat urmatoare.

„E foarte putin probabil sa se repete evenimentul de ieri, as putea spune, nu neaparat in aceasta saptamana, dar nici in urmatoarele doua, trei saptamani, asa cum arata estimarile pentru urmatoarele patru saptamani […]” – a precizat Georgescu.

Pe termen scurt, se anunta o perioada de relativa stabilitate atmosferica, cu temperaturi mai moderate: in jur de 27 de grade in Bucuresti, cu un usor varf in zilele urmatoare, urmat apoi de o noua scadere.

Vara abia a inceput si pericolele nu s-au incheiat

Chiar daca in urmatoarele saptamani pare ca vremea se va calma, expertii atrag atentia ca astfel de fenomene nu sunt excluse pana la finalul verii.

„Din pacate, nu cred ca exista posibilitatea luarii unor masuri sau remedierii acestei situatii foarte rapid, astfel incat verile urmatoare sa le trecem mai usor. Si de altfel vara aceasta abia a inceput, nu este exclus ca in urmatoarele luni sa mai avem furtuni care sa fie urmate de astfel de efecte”, a avertizat Georgescu.

Astfel, autoritatile, dar si cetatenii, trebuie sa se astepte la episoade similare si sa fie mai bine pregatiti pentru a face fata efectelor acestor fenomene din ce in ce mai frecvente. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea