Social

Furt calificat de Revolutie

Procurorul militar Dan Voinea , care ancheteaza dosarul revolutiei din decembrie 89 de la Bucuresti, a declarat ieri ca prin diversiunea calificata a teroristilor cei care au preluat puterea dupa fuga lui Ceausescu au schimbat din mers scopul revolutiei pornite la Timisoara.

Fenomenul terorismului capata o noua rezolvare cind discutam cu oamenii (martorii din dosar - n.r.) si ajungem la o concluzie stupefianta. O data ca nu au existat teroristi , si ca a fost schimbat asa, din mers, scopul revolutiei pornite la Timisoara, a declarat ieri magistratul Dan Voinea, la o conferinta organizata de Asociatia 21 Decembrie.
Vinovatii

Procurorul a explicat ca, in dosarul revolutiei de la Bucuresti, vinovatii sint impartiti in doua categorii: cei care au tras in strada si cei care au dirijat aceste operatiuni. Cei care au preluat conducerea in 22 decembrie 1989 si care au facut parte din grupul de putere, care a fost la Ministerul Apararii Nationale si de unde se di-rijau operatiunile militare, nu numai in Bucuresti, ci in toata tara, sint responsabili pentru victimele care au fost dupa 22 decembrie 1989. Toate persoanele care au condus aceasta diversiune legata de teroristi, nu numai domnul Iliescu, raspund pen-tru aceasta instigare sau complicitate; nu stiu nici eu ce va fi pina cind incheiem dosarul, a mai spus Dan Voinea. El mai adauga faptul ca are probe care ii sustin afirmatiile: victimele, casetele video difuzate la TVR sau filmate de amatori, foto -grafiile si declaratiile unor martori. In momentul in care iesi pe postul de televiziune, si anunti ca sint teroristi care trag, si se da ordin sa se raspunda cu foc, si exista victime, atunci sintem in situatia unei instigari la crima. Toate persoanele care au condus aceasta diversiune legata de teroristi trebuie sa raspunda pentru instigare la omor sau complicitate la instigare, a afirmat Voinea. Nu putem sa-i acuzam pe soldati, spune Voinea, ei au crezut ca sint teroristi. A fost o diversiune calificata, care si-a produs efectul in rindul persoanelor inarmate. Procurorul a reamintit ca numarul victimelor produse in urma diversiunii cu asa-zisii teroristi este mult mai mare decit represiunea lui Ceausescu, iar cei care au tras erau cadre din armata, militie, servicii secrete si garzi patriotice.

Ancheta anchetelor

Sint sute de dosare in care s-a dat NUP si in care procurorii nu au facut nimic, a aratat Voinea. El a spus ca recent MAI i-a pus la dispozitie opt politisti detasati de la Biroul Omucideri, care reaudiaza ranitii si ares-tatii din decembrie 1989, se duc la fata locului si fac investigatii. O alta problema, cea juridica, priveste cali-tatea unor invinuiti. Generalul Stanculescu nu avea rangul de ministru. El s-a dus in Ministerul Apararii, a ocupat scaunul ministrului si a coordonat direct actiunile militare. El nu a fost numit de nimeni, deoarece guvernul era demis. Era capetenie de osti, a dat un exemplu Voinea. El a cerut desecretizarea arhivelor serviciilor de informatii pentru perioada de dupa decembrie 1989. Doar STS a pus la dispozitia procurorilor inregistrari ale convorbirilor telefonice, a explicat Voinea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea