Social

#salariu #bugetari #bulgaria

Functionarii publici, medicii si profesorii, platiti mai prost ca in Bulgaria!

Reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor ii plaseaza pe acestia pe ultimul loc la salarii in Uniunea Europeana. Functionarii publici, medicii si profesorii vor fi mai saraci ca omologii lor bulgari .

Masuri de criza au fost implementate si in Ungaria si in Bulgaria, insa Romania conduce la taierea salariilor bugetarilor.

Potrivit calculelor Gandul, bazate pe datele din primul trimestru al 2010 ale Institutului National de Statistica (INS), un functionar public va castiga in medie 394 euro/luna, un profesor va primi 306 euro, in timp ce in sanatate, castigul mediu net va fi de 244 euro.

Functionarii romani vor fi platiti astfel cu 1,1% mai putin decat omologii lor bulgari, profesorii vor castiga cu 5,3% mai putin decat cei din Bulgaria, iar medicii vor primi salarii cu 27% mai mici fata de bulgari. Romanii castiga cu 38% mai putin ca bugetarii care lucreaza in sanatate si invatamant din Ungaria, iar functionarii publici de la noi, primesc salarii mai mici cu 32% decat omologii lor maghiari.

"Ce sa ne mai miram ca avem cele mai mici salarii, cand asta ne pregateste clasa politica ... Asta in timp ce bugetarii din tarile intrate in UE inaintea Romaniei si Bulgariei castiga in medie 840 de euro, respectiv 1.400 de euro in Slovenia si 1.500 de euro in Cehia, iar in vechile tari europene, salariul mediu net este de 2.700 de euro", a declarat pentru Gandul Vasile Marica , presedintele Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex.

Masurile anticriza au fost cele mai drastice in Romania, in ceea ce priveste salariile bugetarilor. Acestea au fost reduse cu doar 10% in Bulgaria, in timp ce autoritatile de la Budapesta le-au inghetat , fara reduceri.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea