Social

FRF trece la impresariat

Conform noilor reglementari UEFA, asociatiile nationale ar putea impune cluburilor vinzarea de jucatori in cazul constatarii unor dezechilibre financiare majore. Reprezentantii gruparilor vor trebui sa prezinte bugete auditate de firme specializate.

Federatia Romana de Fotbal (FRF) va deveni un concurent pentru institutia condusa de Sebastian Bodu daca Mircea Sandu si compania vor aplica intocmai criteriile UEFA de obtinere a licentei de club profesionist. Conform ultimelor reglementari ale forului european, grupate intr-un manual aflat in traducere la FRF, cea mai mica datorie neonorata catre bugetul de stat, propriii angajati sau alte cluburi pot retrograda si chiar falimenta o echipa. Solicitantul trebuie sa dovedeasca faptul ca nu exista nici un fel de obligatie financiara neonorata sau un acord scris cu privire la aminarea platilor pina la data de 31 decembrie a anului anterior depunerii documentatiei.

Previziuni bugetare

In plus, fata de cerintele din anii anteriori, cluburile vor trebui sa prezinte la inceputul fiecarei editii de campionat informatii financiare viitoare, care vor fi verificate odata la sase luni si auditate de o firma specializata. Nu vor fi luate in calcul anumite vinzari de jucatori daca intentia nu este insotita si de un precontract intre cele doua parti. Cluburile vor fi obligate sa raporteze la FRF orice modificare substantiala a situatiei bugetare pentru a nu se ajunge la decalaje mari. In cazul in care, in urma verificarilor, se vor constata dezechilibre majore, FRF va interveni prin vinzarea unor jucatori pentru redresarea financiara, ne-a declarat ieri Viorel Duru , director in cadrul Comisiei de Licentiere.

Stadioane clasificate pe stele

In plus, incepind cu 2008, antrenorii principali ai echipelor din Divizia A vor fi obligati sa detina Licenta Pro, iar tehnicienii secunzi sa parcurga cursuri de calificare . In ceea ce priveste infrastructura, se va merge in continuare pe respectarea unor criterii minime insa, pe viitor, UEFA va impune o clasificare a stadioanelor pe stele, dupa modelul existent la hoteluri, pe baza unor criterii unitare care urmeaza sa fie grupate intr-o brosura. Este o filosofie total diferita in ceea ce priveste criteriul financiar, va fi extrem de dificil, insa trebuie sa ne adaptam cit mai repede pentru a nu mari decalajul intre noi si cluburile din Vest. Orice abatere va fi taxata conform prevederilor din noul manual, care in aceste zile va fi terminat de tradus la FRF. Vom avea un seminar pe 12 decembrie cu toti conducatorii de cluburi, pentru a le explica situatia. Avem deja experienta anilor trecuti, cind

s-au dovedit receptivi, insa surubul se stringe din ce in ce mai mult. Trebuie manageri buni la fiecare club, a mai spus Duru. Ca si pina acum, documentele referitoare la finantele unui club vor fi secretizate pentru a nu se crea probleme intre o grupare si un anumit sponsor.

Evenimente majore care impun interventia FRF

* Termen stabilit pentru ajungerea la scadenta a platii fara perspective reale de reinnoire sau reesalonare;

* Indicatii de retragere a sprijinului financiar din partea oamenilor de finante sau a altor creditori;

* Pierderi considerabile din functionare;

* Incapacitatea de plata a creditorilor la datele scadente;

* Incapacitatea conformarii cu termenele acordurilor de imprumut;

* Descoperirea si confirmarea fraudelor sau erorilor materiale care arata ca situatiile financiare sint incorecte;

* Stabilirea sau derularea procedurilor juridice sau regulamentare fata de solicitant care, daca au cistig, pot rezulta in pretentii care sint putin probabile de a fi satisfacute;

* Conducerea stabileste daca intentioneaza sa lichideze entitatea sau sa inceteze transferurile de jucatori, sau nu are alta alternativa reala decit sa procedeze in acest mod.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea