Social

Fosta sefa de lucrari de la catedra de anatomie - 10 ani de inchisoare

Adriana Gontean, fosta sefa de lucrari la catedra de anatomie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie " Victor Babes " (UMF) din Timisoara, isi va petrece urmatorii 10 ani in puscarie, dupa ce Tribunalul Timis a declarat-o, ieri, vinovata pentru luare de mita si abuz in serviciu. Gontean este protagonista unui scandal de proportii, declasat, in vara anului 2003, de mai multi studenti indieni care invata in cadrul prestigiosului institut de studii superioare din Banat. Acestia au acuzat-o ca le-a conditionat trecerea examenului de anatomie de plata unor sume in valuta sau cadouri costisitoare.

Sentinta pronuntata ieri a cazut ca un trasnet , uluind lumea universitara timisoreana , in conditiile in care Gontean a fost, initial, condamnata de acelasi Tribunal Timis, la 14 iulie 2004, la cinci ani de inchisoare. Ulterior, Curtea de Apel Timisoara a casat hotararea primei instante si a trimis dosarul spre rejudecare inapoi la tribunal. Dupa reluarea de la zero a intregii cercetari judecatoresti, magistratii Tribunalului Timis au concluzionat ca faptele pentru care fostul profesor universitar a fost pus sub acuzatie sunt extrem de grave, dubland, practic, pedeapsa data initial. "Cazul Gontean" a devenit celebru in urma cu aproape trei ani, fiind o premiera absoluta in invatamantul universitar romanesc in ceea ce priveste demascarea unor fapte de coruptie din acest sistem. Potrivit fostului PNA (actualmente DNA), in perioada 2001-2003, Gontean a profitat de functia sa pentru a obtine sume mari in valuta si bunuri de valoare. In schimbul acestora, ea a favorizat 60 de studenti indieni pentru a trece examenele la materia pe care ea o preda sau pentru a primi note mai mari decat cele pe care acestia le meritau in realitate. Studentii au declarat ca, pentru a lua examenele, erau obligati sa "cotizeze" cu sume cuprinse intre 100 si 400 de dolari. Mai mult, ei spun ca intrarea in examen le era conditionata de cumpararea unui manual de anatomie redactat in limba engleza de Adriana Gontean, la preturi de cateva ori mai mari (100 de euro volumul!) decat cele practicate in mod curent. Investigatiile declansate au mai scos la iveala ca, in perioada anului universitar 2002/2003, dr. Gontean le-a impus studentilor straini sa achite, in contul unei societati cu raspundere limitata din Timisoara, unde asociat era sotul sau, contravaloarea unor materiale consumabile (hartie pentru copiator, toner pentru imprimanta alb/negru si color si draw-kit), pentru care fiecare student a fost nevoit sa scoata din buzunar cate 300 de dolari. Ulterior, aceste materiale i-au servit profesoarei la editarea amintitelor manuale intitulate "Introducere in anatomie".
Dupa ce scandalul a izbucnit in presa, la data de 11 noiembrie 2003, profesoara acuzata de fapte de coruptie a fost arestata, dupa care, in mai 2005, Curtea de Apel Timisoara a pus-o in libertate. Imediat dupa declansarea cercetarilor, Adriana Gontean a fost suspendata, prin decizia rectorului universitatii, din activitatea didactica, fiind primul caz din Romania in care un profesor universitar este arestat si trimis in judecata pentru astfel de practici. Sentinta Tribunalului Timis nu este definitiva, ea fiind supusa cailor de atac legale - apel si recurs.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea