Social

#economie #reglementare #sistem financiar #ue

Fondul de urgenta UE, folosit pentru tarile din afara zonei euro

Joi si vineri se reunesc la Bruxelles liderii statelor membre ale Uniunii Europene pentru summitul traditional de primavara. In urma discutiilor, volumului ajutoarelor de urgenta destinate tarilor din afara zonei euro, care se confrunta cu mari probleme financiare, ar putea creste.

Liderii europeni urmaresc lansarea unei reforme reale a sistemului financiar si vor sa reziste presiunilor americane care sustin o relansare bugetare mondiale. Jose Manuel Barroso , presedintele Comisiei Europene, crede ca "este imprudent sa incepem sa vorbim despre alte planuri inainte de a incepe sa-l executam pe al nostru", conform Romania Libera.

In decembrie 2008, europenii au dublat fondul pentru imprumuturi de urgenta pentru statele UE aflate in afara zonei euro. Noul plafon de 25 de miliarde de euro ar putea creste din nou, in urma hotararilor luate la summit. Sursa oficiala este un document UE care arata ca "Comisia Europeana si Consiliul European vor examina posibilitatea cresterii plafonului fondului european de sustinere financiara a balantelor de plati".

Din rezerva europeana Ungaria a primit un imprumut de 6,5 miliarde euro si Letoniei a fost creditata cu 3,1 miliarde euro. Romania este urmatoarea pe lista tarilor care pot apela la fondul de urgenta.

Comisarul european pentru Afaceri monetare, Joaquin Almunia , a declarat de curand ca "pentru moment, avem resurse mai mult decat suficiente pentru a acoperi o viitoare contributie europeana pentru Romania".

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea