Social

#china #beijing #olimpiada #flacara

Flacara olimpica a fost aprinsa la Beijing

Fostul gimnast Li Ning, devenit om de afaceri, a aprins, vineri, intr-un mod spectaculos flacara olimpica pe stadionul Cuib de Pasare din Beijing, dupa ce presedintele Chinei Hu Jintao a declarat deschise Jocurile Olimpice de la Beijing.

Dupa un parcurs de 130.000 de kilometri, care a inceput la 24 martie 2008 la Olympia, in Grecia, torta olimpica i-a fost inmanata, vineri, lui Li Ning de catre fosta jucatoare de volei Sun Jinfang.

Fostul gimnast a fost ridicat apoi in aer si, tras de o coarda, a facut, suspendat in acest fel, un tur al stadionului inainte de a ajunge la urna unde va arde flacara olimpica. Li Ning a parcurs in aer intreaga arena si a aprins flacara olimpica dand foc unei benzi ce a dus focul in imensa urna a Stadionului olimpic. Momentul a fost urmat de un imens foc de artificii.

Li Ning, in varsta de 44 de ani, este un fost gimnast chinez care la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984 a cucerit trei medalii de aur (sol, cal cu manere si inele), doua de argint (pe echipe, sarituri) si bronz (individual compus).

Inaintea aprinderii flacarii olimpice, presedintele Comintetului International Olimpic, Jaques Rogge, a tinut un discurs in cadrul caruia le-a cerut sportivilor sa nu folosesca substante dopante. Apoi, presedintele chinez Hu Jinato a declarat deschise Jocurile celei de-a XXIX-a Olimpiade, dupa defilarea celor 204 delegatii participante la competitia sportiva. Dupa ce a fost introdus in arena, drapelul olimpic a fost arborat langa cel al Chinei.

Componenta echipei feminine olimpice de tenis de masa a Chinei, Zhang Yining, a depus juramantul tuturor sportivilor. Arbitrul chinez de gimnastica, Huang Liping, a fost cel care a jurat in numele tuturor oficialilor.

Stadionul Cuib de Pasare din Beijing, cu o capacitate de 91.000 de locuri, a gazduit, vineri, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2008, care a inceput cu un foc de artificii impresionant desfasurat deasupra arenei pe care se vor desfasura concursurile de atletism si fotbal, dar si festivitatea de inchidere a Olimpiadei.

China a facut vineri, sub ochii lumii intregi, o demonstratie de putere si estetism la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, prezentand un grandios spectacol de abilitate tehnica si performanta umana care a pus accent pe cultura milenara a tarii.

In fata a patru miliarde de telespectatori, tara cea mai populata din lume (1,3 miliarde de locuitori), care gazduieste pentru prima data Jocurile Olimpice - nu fara a da nastere unor polemici - si-a etalat maretia in fata celor 91.000 de spectatori si a celor 80 de sefi de stat si de guvern - un record olimpic - din randurile carora au facut parte presedintele american George W. Bush, premierul rus Vladimir Putin, presedintele francez Nicolas Sarkozy, care a reprezentat si Uniunea Europeana, precum si seful statului roman, Traian Basescu.

Intre feerie si exces, scenografia supervizata de cineastul chinez Zhang Yimou a mizat pe jocul de lumini si pe sincronizarea umana, uimitoare, care a mobilizat in total nu mai putin de 14.000 de persoane.

Ceremonia a inceput cu dansul executat de 2008 percutionisti, care au lansat numaratoarea inversa pana la deschiderea oficiala a ceremoniei cu un prim foc de artificii, la ora locala 8.00 seara (15.00, ora Romaniei) in aceasta zi de 8.08.2008. Cifra opt, care, rasturnata, este simbol al infinitului in matematica, este aduce noroc in China.

Apoi, pe axa centrala a orasului Beijing, au fost proiectati 29 de pasi conturati din artificii. Pe gazonul Cuibului de Pasare au fost prefigurate din lumini cele cinci cercuri care compun steagul olimpic, din care au coborat 20 de zane. Cele cinci cercuri din instalatii luminoase s-au ridicat in centrul Stadionului Olimpic. Dupa inaltarea cercurilor olimpice, in arena a intrat steagul Chinei, purtat de copii imbracati in costume traditionale. Drapelul a fost preluat de militari care l-au ridicat, in timp ce un cor compus din 224 de persoane a cantat Marsul Voluntarilor, imnul oficial al Chinei.

Cifrele ceremoniei de deschidere: aproximativ 91.000 de spectatori; 60.207 de bilete vandute ; 80 de sefi de stat si de guvern, dar si alti oficiali; 204 delegatii sportive; 14.000 de participanti la spectacol; 15.153 de costume; 2.488 de voluntari.

Prima delegatie care a defilat a fost cea a Greciei, care l-a avut ca portdrapel pe Ilias Iliadis (judo).

Delegatia sportivilor care vor reprezenta Romania la Jocurile Olimpice de la Beijing a defilat in frunte cu portdrapelul Valeria Bese , capitanul nationalei olimpice de handbal, fiind cea de 118-a delegatie care a intrat pe stadionul Cuib de Pasare.

Ultima delegatie care a pasit in Sadionul Olimpic a fost cea a Chinei, in frunte cu baschetbalistul Yao Ming, acesta fiind desemnat portdrapel. Alaturi de Yao Ming a fost si un copil salvat din cutremurul din provincia Sichuan.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea