Social

#FIV #inseminare artificiala #diferente

FIV versus inseminare artificiala: Care sunt principalele diferente?

Atunci cand exista probleme de fertilitate, atat inseminare artificiala, cat si fertilizarea in vitro (FIV) reprezinta optiuni bune de luat in considerare pentru ca creste sansele de conceptie.

 

De obicei, inseminarea artificiala este folosita atunci cand problemele de fertilitate sunt minore, in timp ce fertilizarea in vitro este folosita atunci cand primele optiuni nu au avut efectul dorit.

Ambele proceduri sunt disponibile in clinicile si spitalele de specialitate, cum ar fi clinica de fertilitate Fetal Care din Bucuresti. Afla in continuare mai multe despre aceste proceduri, pentru a fi mai bine informata despre optiunile pe care le ai la dispozitie.

Ce este inseminarea artificiala

Inseminarea artificiala sau intrauterina implica introducerea spermatozoizilor in cervixul femeii aflate la ovulatie. Aceasta este folosita de cele mai multe ori in cazul in care conceptia nu s-a realizat dupa un an de incercari.

Inseminarea artificiala poate fi recomandata atunci cand exista anumite probleme care pot afecta fertilitatea cum ar fi endometrioza, afectiuni cervicale si istoric de avort spontan, dar si probleme de sex masculin cum ar fi disfunctia erectila sau spermatozoizi imobili.

Intrucat aceasta optiune este mai putin invaziva, inseminarea artificiala reprezinta primul pas spre tratarea problemelor de fertilitate. Pentru a stimula ovulatia si pentru a creste sansele de eliberare a mai multor ovule, medicii vor prescrie la inceput cateva medicamente pentru fertilitate.

Spermatozoizii vor fi obtinuti fie de la partener, fie de la un donator, apoi vor fi alesi cei mai activi dintre ei. Dupa aceasta separare, spermatozoizii vor fi apoi injectati in uter pentru a incepe procesul de fertilizare.

Trebuie mentionat ca inseminarea artificiala creste sansele de fertilizare, dar nu garanteaza realizarea acesteia, motiv pentru care exista si alte optiuni mai avansate.

Ce este fertilizarea in vitro (FIV)

Fertilizarea in vitro este o forma de reproducere umana asistata. In timpul procedurii, ovulul este fertilizat in afara corpului si reintrodus apoi in uterul mamei. De obicei, aceasta optiune este folosita pentru a ajuta femeile care au tulburari de ovulatie, endometrioza sau ocluzie tubara (trompe uterine infundate), insa poate fi folosita si pentru alte probleme de fertilitate.

Procesul incepe prin monitorizarea ciclului de ovulatie al femeii si prin administrarea unor medicamente specifice, pentru a creste sansele de eliberare a mai multor ovule.

Ovulele vor fi prelevate din trompele uterine la un moment exact. Daca ovulele sunt extrase prea devreme sau prea tarziu, exista riscul ca acestea sa nu fie corespunzatoare pentru procesul de fertilizare in vitro.

Pentru a reduce cat mai mult posibil din disconfortul prezentat in timpul extractiei, pacienta va primi medicamente specifice sau va fi usor sedata, in functie de caz.

Dupa recoltarea ovulelor, acestea vor fi fertilizate in laborator prin folosirea spermatozoizilor alesi. Dupa ce ovulul a fost fertilizat cu succes, acesta va fi inserat inapoi in uterul mamei pentru a continua evolutia si sarcina.

Beneficiile oferite de inseminarea artificiala

Datorita procesului prin care se realizeaza inseminarea artificiala, aceasta prezinta cateva beneficii specifice si anume:

  • procedura mai putin invaziva care pune mai putin stres pe corpul femeii si este mai putin dureroasa;
  • comparativ cu metodele traditionale de conceptie, aceasta optiune creste sansele de fertilizare a ovulului;
  • pret mult mai accesibil;
  • inseminarea artificiala reprezinta o metoda buna de a observa reactiille aparute in corp, inainte de a trece la alte optiuni terapeutice [1].

Beneficiile oferite de fertilizarea in vitro

Cuplurile care aleg aceasta optiune pot beneficia de urmatoarele avantaje:

  • sanse mult mai mari de conceptie si de obtinere a unei sarcini sanatoase;
  • singura solutie de conceptie pentru persoanele cu anumite probleme de fertilitate;
  • control asupra timpului in care se va realiza sarcina, deoarece atat spermatozoizii, cat si ovulele pot fi crioprezervate si folosite mai tarziu;
  • solutie buna pentru problemele legate de spermatozoizi [2].

Daca esti de parere ca exista probleme de fertilitate, programeaza-te la cea mai apropiata clinica specializata pentru ca tu si partenerul tau sa efectuati testele necesare!

Referinte:

  1. “IUI Treatment - Advantages and Disadvantages of IUI.” IUI Treatment - Advantages and Disadvantages of IUI, vardaanmedicalcenter.com/blog/advantages-and-disadvantages-of-iui/. Data accesarii: 29.12.2022
  2. “In Vitro Fertilization (IVF) and Its Benefits.” IVFLA Fertility, www.ivflafertility.com/in-vitro-fertilization-ivf-benefits/. Data accesarii: 29.12.2022

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea