Social

Finala dintre Steaua si Rapid se joaca la DNA

Patronii celor mai mari cluburi de fotbal din Romania, Gigi Becali si George Copos, sint cercetati de procurorii anticoruptie pentru evaziune fiscala de peste un milion de euro.

Gigi Becali se afla in cercetari preliminare la DNA, pentru evaziune fiscala, a anuntat ieri procurorul-sef al institutiei, Daniel Morar. Patronul Clubului Steaua nu ar fi platit impozitele rezultate din activitatea clubului si din salariile fotbalistilor, in perioada 2002-2005, prejudiciul ridicindu-se la peste un milion de euro. Dosarul a fost primit recent de la un Parchet de sector din Bucuresti, a mai spus procurorul Morar.

Ma duc sa ma distrez cu tot DNA-ul ala

Gigi Becali sustine ca evaziunea fiscala e o inchipuire a procurorilor si ca, daca i se reproseaza ca a ocolit impozitele, inseamna ca sint baiat destept. Patronul clubului Steaua sustine ca, daca ANAF-ul i-ar fi gasit ilegalitati la plata impozitelor in timpul controlului, ar fi trebuit sa-l informeze inca de la finalizarea lui.

Cit priveste plata fotbalistilor, el a spus ca are state de plata, facute la milimetru. Nici Morar, nici tot DNA-ul nu se pot atinge de mine macar o secunda. Ma duc la DNA si ma joc cu ei, ma distrez cu tot DNA-ul ala, a adaugat el.

Becali crede ca evaziunea inchipuita la care se refera procurorii este, de fapt, o donatie pe care el a facut-o jucatorilor acum un an si jumatate, insa n-a vrut sa spuna nici de citi bani a fost vorba si nici ocazia cu care i-a daruit.

George Copos a spus ca e foarte bine ca se finalizeaza dosarul de la DNA si ca stie ca pina acum toate persoanele implicate au fost audiate. Copos considera ca operatiunile de vinzare a spatiilor comerciale au fost corecte, iar el si-a achitat toate impozitele catre stat. Noi am lichidat in 2004 o societate si am vindut activele celor care au vrut sa le cumpere, nu conteaza ca erau niste cunoscuti.

Mutu si Bratu, in atentia anchetatorilor

In atentia procurorilor DNA se afla si un alt caz legat de transferurile de fotbalisti. Anchetatorii au cerut Politiei si Parchetului General dosarele intocmite pe baza reclamatiilor privind tranzactiile neinregistrate in contabilitatea cluburilor de fotbal, legate de transferurile de jucatori.

Scandalul a luat amploare dupa ce presa a dezvaluit amanunte despre transferurile lui Florin Bratu si Adrian Mutu, prejudiciul fiind si in acest caz de peste un milion de euro.

Copos poate fi trimis in judecata intr-o luna

Si cercetarile privindu-l pe vicepremierul George Copos, patronul FC Rapid - alaturi de fostul sef al Lote-riei Romane, Nicolae Cristea - vor fi finalizate in maximum o luna.

Atunci procurorii vor hotari daca trimit dosarul catre instanta de judecata . Potrivit anchetatorilor de la DNA, in urma cu doi ani, Copos - asociat si presedinte al Consiliului de Administratie al SC Ana Electronic SA - impreuna cu Nicolae Cristea s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale, prejudiciul adus statului fiind de peste un milion de euro, realizat printr-o tranzactie fictiva, cu ocazia achizitionarii unui pachet de 38 de spatii comerciale.

In luna aprilie a acestui an, procurorii anticoruptie au blocat mai multe conturi ale vicepremierului. Recent, anchetatorii le-au deblocat, insa au pus sechestru pe o suma echivalenta cu prejudiciul adus.

Numele grele de la DNA

Adrian Nastase, fost prim-ministru, membru PSD, este cercetat in dosarul privind casa din strada Zambaccian. Ancheta merge in acelasi ritm... nu exista saptamina fara audieri si fara ridicari de acte, sustine Daniel Morar.

George Copos, vicepremier, membru PC, este cercetat intr-un dosar pentru o evaziune fiscala de 40 de miliarde de lei vechi privind o tranzactionare fictiva a 38 de spatii comerciale.

Nicolae Cristea, fostul director al Loteriei Romane, este si el cercetat in acelasi dosar cu George Copos.

Gigi Becali, patronul clubului Steaua si presedintele PNG, este acuzat intr-un dosar de evaziune fiscala privind platile efectuate catre jucatori.

Mihai Nicolaiciuc, fost director al CFR, este urmarit penal pentru abuz in serviciu in legatura cu o frauda de peste 27 de milioane de euro privind unele achizitii.

Serban Mihailescu , fost secretar general al guvernului Nastase si actual senator PSD, este cercetat pentru fapte de coruptie in legatura cu obtinerea a 11 arme de vinatoare. Procurorii au finalizat ancheta, urmind sa dea o solutie.

Ionel Mantog, secretar de stat la Ministerul Economiei si membru PD, este pus sub acuzare pentru infractiuni privind fapte de coruptie. El a cumparat la preturi derizorii locuintele persoanelor care urmau sa fie stramutate din cauza lucrarilor miniere.

Cercel si Bradisteanu, urmariti de procurori
Doctorul Adrian Streinu-Cercel se afla in atentia DNA, impreuna cu alti medici, care au facut parte din cadrul Comisiei de licitatie de aparatura medicala organizata de Ministerul Justitiei, in anul 2001, cind era condus de Rodica Stanoiu.

Cercel, directorul Spitalului de Boli infectioase Matei Bals, doctorul Serban Bradisteanu - sef de sectie la Spitalul de Urgenta Floreasca, doctorul Dumitru Constantin - sef sectie la Spitalul Militar Central in 2001, Dumitru Emanuel Parausanu - seful serviciului medical independent la Administratia Nationala a Penitenciarelor, Irina Doina Protopescu - secretar general adjunct la Ministerul Justitiei in perioada 2001-2002, Daniela Nazdravan - consilier la Ministerul Justitiei si Florica Topologeanu - director economic la Ministerul Justitiei, sint acuzati ca au achizitionat aparate inutile in valoare de peste patru milioane de euro si ca au incalcat dispozitiile legale privind achizitiile publice prin atribuirea contractelor comerciale unor firme care nu au indeplinit cel mai bun punctaj.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea