Social

Festivalul "Insolite Roumanie", lansat la Ambasada Romaniei de la Paris

Marti 9 aprilie, a avut loc, in cadrul Ambasadei Romaniei la Paris, conferinta de presa dedicata lansarii festivalului Insolite Roumanie, organizat de asociatia culturala Balkan Transit, in colaborare cu compania de comunicare pariziana "Faits et gestes", in cadrul seriei de festivaluri Printemps Balkaniques.

Intalnirea cu ziaristii francezi si romani a fost deschisa de catre ambasadorul Teodor Baconschi , care a subliniat caracterul original al festivalului, conceput pe o durata de aproape o luna si jumatate (din 26 aprilie pana in- 11 iunie 2008) in peste 50 de localitati franceze, plus trei orase romanesti (Bucuresti, Constanta si Cluj Napoca).

In continuare, presedintele Asociatiei Balkan Transit, Laurent Poree, a expus modul in care echipa sa a gandit derularea evenimentelor artistice si criteriile pe baza carora a selectat invitatii romani, astfel incat publicul francez saz poata intelege dimanica actuala din literatura, teatrul, muzica, dansul, artele plastice si cinematografia romaneasca.

De altfel, acest public va fi extrem de divers, fiindca manifestarile artistice sunt organizate nu doar in marile orase (Caen, Rennes), ci chiar si in numeroase orase mici sau sate din vestul Frantei ( Cherbourg, Saint Malo, Saunt Aubin sur Mer, Greville Hague, Falaise, Lessay, Carentan, Trouville etc ).

La randul ei, Magda Carneci, directoarea Institutului Cultural Roman de la Paris si-a marturisit atat indoiala initiala in fata unui asemenea proiect ambitios, cat si bucuria ca el se afla in stadiul final al organizarii. Principalii colaboratori ai organizatorilor sunt Institutul Cultural Roman din Bucuresti si Institutul Culutural Roman din Paris, carora li se adauga numeroase institutii franceze si internationale, printre care Centre National du Livre, Organisation Internationale de la Francophonie, Consiliile generale ale regiunilor Basse Normandie, La Manche, L'Orne, Calvados, primaria orasului Caen, precum si alte organisme locale si regionale.

Literatura romana va fi bine reprezentata, printr-o serie de dezbateri si prezentari de carti, la care vor participa nume sonore precum Gabriela Adamesteanu, Stelian Tanase, Lucian Dan Teodorovici, Stefan Agopian , Ruxandra Cesereanu si altii. Vor fi prezentati, de asemenea, scriitorii romani de limba franceza, de la opera avangardistilor, a lui Tristan Tzara sau Benjamin Fondane, pana la scrierile lui Emil Cioran si Mircea Eliade sau, mult mai aproape de noi, romanele lui Dumitru Tepeneag.

Sectiunea teatru va prezenta productii de succes, printre care L'histoire du communisme raconeee aux malades mentaux si Du pain plein les poches, de Matei Visniec, sau Compte a rebours, de Saviana Stanescu.

De un deosebit interes pentru publicul francez vor fi, fara indoiala, serile cinematografului romanesc, programate in perioada 3 - 17 iunie la Caen. Vor putea fi vizionate filme ale noii generatii de regizori, Cristian Mungiu, Catalin Mitulescu , Cristian Nemescu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, dar si ale nu mai putin celebrului Lucian Pintilie .

Nu va lipsi muzica, in numeroase ipostaze, de la traditie la muzica electronica, si nici dansul sau vernisajele de arte plastice. Vor putea fi ascultate atat formatii de muzica folclorica sau tiganeasca (printre care faimoasa Fanfara a lui Craciun), dar si formatia Electric Brother.

O diversitate uimitoare de stiluri, imagini si viziuni artistice, care vor reusi, fara indoiala, sa aduca in fata publicului francez o parte din universul extrem de bogat al culturii romanesti.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea