Social

#organisme modificate genetic #agricultura #valeriu tabara

Fermierii pledeaza pentru cerealele modificate genetic. Tu le-ai manca?

Unii agricultori romani pledeaza pentru cultivarea plantelor modificate genetic , despre care spun ca vor duce la scaderea preturilor alimentelor.

Printre sustinatorii organismelor modificate genetic (OMG) se numara, Culita Tarata , Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, si presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR), Nicolae Sitaru.

In Romania este permisa cultivarea doar a unei varietati de porumb modificat genetic, MON 810. Producatorii agricoli sustin insa introducerea unei varietati de soia modificata genetic, care ar dubla productia la hectar si ar avea nevoie de mult mai putin pesticide.

Producatorii sustin ca ar putea cultiva OMG-urile importate in prezent de crescatorii de animale din tari ca SUA, Brazilia si Argentina.

"De ce sa importam daca putem cultiva si noi aceste cereale? Ca agricultori, cerem Ministerului Agriculturii sa iasa din starea de pasivitate si sa hotarasca, impreuna cu oamenii de stiinta, daca e bine sau nu sa se cultive aceste plante", a explicat Nicolae Sitaru, presedintele LAPAR, pentru Evenimentul Zilei.

"Nu poti sa produci alimente ieftine cu cereale scumpe", a declarat Ilie Van, care sustine si el cultivarea OMG-urilor.

In Europa, doar cateva tari au adoptat cultivarea plantelor modificate genetic, declarate legale potrivit legislatiei europene.

Germania a inceput de curand sa cultive porumb modificat genetic. Olanda si Finlanda sunt alte tari ca nu se opun cultivarii OMG-urilor, dar nu au adoptat culturi la scara larga. In Spania porumbul modificat genetic este cultivat din 1998.

Tarile care au interzis complet cultivarea de plante modificate genetic sunt Austria si Grecia.

 

ONG-urile vor demisia lui Tabara

 

73 de ONG-uri au semnat la inceputul lunii un document prin care cer demiterea lui Valeriu Tabara deoarece prezenta lui in functia de Ministru al Agriculturii creeaza un conflict de interese.

''Am lucrat cu firma Monsanto. Nu  este un secret si nimic ilegal. As colabora cu orice firma si sunt deschis la tot ce este legal. La noi nu se cultiva plante modificate genetic, nu  pentru ca au oamenii o retinere, nu asta este problema,  nu se cultiva pentru ca , pana acum, nu s-a pus problema agentilor patogeni, care creeaza probleme: cum ar fi daunatorii. Porumbul modificat genetic protejeaza impotriva atacurilor de daunatori, in mod natural. Nu mai trebuie date pesticide'', a declarat Valeriu Tabara pentru Evenimentul Zilei.

 

Tu ai cumpara alimente care contin plante modificate genetic?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea