Social

#tranzitie Mercur # fenomen astronomic #mercur

Fenomen astronomic rar in aceasta seara

Astazi, Mercur, cea mai mica planeta din sistemul solar, va trece intre Soare si Pamant, fenomen care va fi vizibil cateva ore! Spectacolul va putea fi observat doar cu ajutorul instrumentelor astronomice. 

Tranzitul lui Mercur va incepe la ora 13:12 (ora Europei occidentale) si va lua sfarsit la 20:42! Ultima a avut loc in urma cu zece ani, iar urmatoarele vor fi in noiembrie 2019, noiembrie 2032 si mai 2049.

“Tranzitul lui Mercur se produce atunci cand aceasta planeta se situeaza intre Pamant si Soare; Mercur este atunci vizibil sub forma unui mic punct negru traversand prin fata discului solar. Tranzitul lui Mercur pe discul solar are loc cu o frecventa de 13 - 14 ori pe secol. Tranzitul se poate produce in luna mai la intervale de 13 sau 33 de ani sau in luna noiembrie la intervale de 7, 13 sau 33 de ani. Pentru tranzitul din luna mai planeta Mercur este aproape de afeliu, avand un diametru unghiular de 12 secunde de arc, in timp ce in cazul tranzitului din luna noiembrie planeta este aproape de periheliu, avand un diametru unghiular de 10 secunde de arc", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Observatorul Astronomic al Universitatii “Stefan cel Mare”, din Suceava pentru Agerpres. 

„Mercur va da impresia ca rontaie o margine a Soarelui, apoi va traversa incet, iesind in cealalta parte”, a descris fenomenul Pascal Descamps, astronom la Observatorul din Paris.

Ochelarii speciali pentru eclipsele solare nu vor fi utili fiindca planeta este prea mica. “Este necesar un instrument astronomic pentru a mari imaginea Soarelui”, afirma Pascal Descamps. Astronomii amatori vor putea recurge la ochelari si telescoape, cu conditia sa le protejeze cu filtre solare adecvate.

Din toata Romania tranzitul incepe la ora 14:11:53, plus minus cateva secunde in functie de locul de observatie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea