Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Social

Femeile vor munci mai mult pentru pensie

Grila de pensionare a femeilor din Romania ar putea fi modificata in conformitate cu criteriile impuse de Uniunea Europeana. Astfel, reprezentantele sexului frumos vor trebui sa aiba un stagiu de cotizare egal cu cel al barbatilor. In acest context, avantajati vor fi barbatii, intrucat stagiul lor de cotizare va scadea. „Directivele Uniunii Europene, si anume Directiva 79/1978 si Directiva 86/1986, obliga la aplicarea principiului de egalitati de tratament intre barbati si femei", a afirmat ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse, Paul Pacuraru, intr-o intalnire avuta in judetul Valcea cu directorii caselor de pensii din tara. Dintre variantele preconizate de ministru figureaza si cea a mentinerii unei varste de pensionare identice pentru barbati si femei, care sa ajunga gradual la 65 de ani, potrivit graficului convenit de Romania cu UE pana la finele anului 2014. Dar, cea a egalizarii stagiului de cotizare este cea mai plauzibila, in momentul de fata, pentru MMFES. Schimbarea ar putea avea loc prin modificarea Legii 19/2000 privind sistemul de pensii si alte asigurari sociale. In acest moment, stagiul complet de cotizare al femeilor este de 26 de ani si doua luni, ele putandu-se pensiona pentru limita de varsta la 58 de ani si o luna, in timp ce barbatii trebuie sa fi muncit cel putin 31 de ani si doua luni ca sa se poata pensiona la 63 de ani, in aceleasi conditii. Daca modificarea legislativa s-ar produce in urmatoarele saptamani, femeile care se asteapta sa iasa la pensie in toamna acestui an vor mai astepta pana in primavara lui 2010. In schimb, barbatii care abia atunci ar fi avut dreptul sa inainteze dosarele la casele de pensii vor putea face asta peste cateva luni. Potrivit normelor stabilite de Uniunea Europeana, varsta de pensionare si stagiul complet de cotizare cresc gradat, pana in 2014. In noile conditii, de la 1 ianuarie 2015, stagiul complet de cotizare ar urma sa fie de 32 de ani si 6 luni pentru toti salariatii care vor sa se pensioneze, indiferent de sex.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea