Social

#elena udrea #fatada #executare silita

Fatadele caselor si blocurilor trebuie reabilitate pe cheltuiala proprie

Ministerul Dezvoltarii Rurale si Turismului va trimite in Guvern o lege care ii obliga pe romani sa reabiliteze pe cheltuiala proprie fatadele caselor si blocurilor. Daca refuza, vor primi amenzi si pot ajunge chiar la executare silita .

"Avem o lege, e gata, probabil ca va intra miercuri, pentru reabilitarea fatadelor, prin care vom obliga proprietarii de imobile sa reabiliteze fatadele, acolo unde este cazul, cu sprijinul statului", a ministrul Elena Udrea, potrivit Gandul.

Cheltuielile reabilitarii imobilelor cu fata deteriorata vor reveni prorprietarilor. Primariile vor putea participa la cheltuiala daca beneficiarii reprezinta cazuri sociale si numai daca vor primi fonduri.

Legea care propune "masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor" are si cateva exceptii. Fatadele blocurilor reabilitate termic, ale celor incadrate in clasa unu de risc seismic, sau cladirile si ansamblurile clasate sau in curs de clasare ca monumente istorice sunt scutite de reabilitate.

Conform actului normativ, fatadele deteriorate "pun in pericol siguranta si sanatatea populatiei si/sau care afecteaza calitatea cadrului urban construit si a spatiilor publice urbane".

Proprietarii vor primi un termen pentru inceperea lucrarilor cu 12 luni in avans. Acesta mai poate fi amanat inca sase luni doar cu acordul primarului.

Daca proprietarii refuza sa efectueze lucrarile, primaria va putea obtine un ordin judecatoresc si va putea efectua reabilitarea. Amenda pentru proprietari va fi de pana la 8.000 de lei.

Dupa terminarea lucrarilor, primaria va putea recupera sumele cheltuite inclusiv pe calea executarii silite.

"Initiativa este una foarte buna insa modalitatea prin care se impune reabilitarea fatadelor este anticonstitutionala. Ce temei legal exista ca noi sa organizam licitatii ca sa-i facem unui particular fatada? Cum intra o firma de constructii pe o proprietate privata? Ministerul Dezvoltarii se implica inclusiv in bugetele primariilor prin stabilirea anumitor lucrari", a declarat pentru Gandul Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea