Social

Fara Tratatul de la Lisabona nu va exista o extindere a UE

Presedintele francez Nicolas Sarkozy, a carui tara se pregateste sa preia presedintia UE de la 1 iulie, a declarat ieri ca Uniunea nu se va putea extinde inainte de aprobarea Tratatului de la Lisabona , punand astfel la indoiala inclusiv aderarea Croatiei prevazuta pentru 2010, relateaza AFP.

"Un numar de tari care au rezerve privind Tratatul de la Lisabona sunt cele mai favorabile extinderii, insa fara Tratatul de la Lisabona nu va exista extindere ", a subliniat presedintele francez intr-o conferinta de presa organizata in marja summitului european de la Bruxelles.

Intrebat daca aceasta remarca este valabila si in cazul Croatiei, care ar trebui sa devina al 28-lea membru UE in 2010, presedintele francez a raspuns afirmativ.

"Pentru extindere, este nevoie de unanimitate, mi s-ar parea ciudat ca Europei sa ii fie greu sa ajunga la un acord privind institutiile sale si sa fie de acord pentru a admite un al 28-lea, un al 29-lea, un al 30-lea membru", a explicat liderul de la Elysee, referindu-se, dupa toate probabilitatile la Cehia, al carei euroscepticism s-a intensificat.

"Toata lumea vede bine cat a costat Europa sa nu faca reforma institutiilor inainte de extindere, trebuie sa avem institutii pentru a primi noi membri", a adaugat presedintele francez.

Comisarul european pentru extindere Olli Rehn a dat asigurari luni ca respingerea de catre irlandezi a Tratatului de la Lisabona nu diminueaza angajamentul blocului european de a primi noi membri din Balcani, dar si Turcia.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea