Social

#Postul Sfintei Marii #post #E-uri produse post #produse post

Fara carne, dar cu E-uri periculoase. Ce contin, de fapt, produsele de post din comert

Aproape 90% din produsele de post au in continut aditivi alimentari, arata un studiu comandat de Asociatia Pro Consumatori (APC), in cadrul caruia au fost testate 5 de produse de post. In timp ce un produs vegetal din doua contine acid citric, unul din patru contine metabisulfit de sodiu, iar unul din cinci produse are cate doi conservanti. Din totalul de 31 de aditivi descoperiti in produsele de post, 24 sunt suspecti de aparitia unor probleme grave de sanatate, potrivit APC.

Printre produsele de post achizitionate de APC pentru testare s-au numarat ”fasole batuta cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu si acid citric (Carrefour), salata Humus Daniela’s cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Via-Trend), chiftelute de legume cu caragenan si guma de guar (Carrefour), salata de vinete cu ceapa cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Carrefour), humus cu sorbat de potasiu si acid citric (Cris-Tim), fantezie cu legume cu monoglutamat de sodiu si carbonat de sodiu (Europrod/Agricola), salata de humus Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Ocean Fish), fasole batuta Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Ocean Fish), fulgi de fasole Foods Exclusive cu acid citric, metabisulfit de sodiu, mono si digliceride ale acizilor grasi si difosfat disodic (Pirifan Distribution), fulgi pentru piure de cartofi Malita cu metabisulfit de sodiu, mono-digliceride ale acizilor grasi si curcumina, pasta vegetala tartinabila Penny cu polifosfati, clorura de potasiu, stearoil-2-lactilat de sodiu, esteri ai acidului citric cu mono si digliceridele acizilor grasi, monoglutamat de sodiu, guma xantan, ascorbat de sodiu, acid citric, caragenan, caramel si carmin, sos de maioneza Inedit cu acid citric, guma de xantan, guma de guar si sorbat de potasiu (SC Inedit SRL), tofu in saramura Inedit cu clorura de calciu, grasime tartinabila vegetala cu 20 la suta grasime Delma Sandvis cu poliglicerol, poliricinoleat, mono si digliceride ale acizilor grasi si acid citric (Unilever)”.

Dintre aditivii alimentari identificati in produsele vegetale/de post analizate, unii sunt suspecti de aparitia unor probleme grave de sanatate, printre care:

E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rata de absorbtie scazuta, iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata, diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului in organism, putând cauza deficiente de fier la anumite persoane.

E120 – carminul este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gândac din America de Sud, uscate si  zdrobite. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii si rinite.

E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E200 – acid sorbic este un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii. E200 provoaca reactii alergice la nivelul pielii, tulburari respiratorii.

E211 – benzoat de sodiu este un conservant cu actiune antibacteriana si antifungica in mediul acid. Asupra acestuia planeaza suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.

E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sângelui uman.

E223 - metabisulfit de sodiu, conservant, poate provoca reactii alergice la persoanele sensibile la sulfiti, incluzând reactii respiratorii la astmatici, soc anafilactic sau altfel de reactii alergice la persoanele sensibile.

E304 – palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smaltul dintilor.

E316 – izoascorbat de sodiu este o substanta care prelungeste perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii). Poate genera alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase si cresterea nivelului de colesterol.

E320 – butilhidroxianisol (BHA), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii si stari de somnolenta. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen si cu efecte estrogenice.

E330 – acidul citric, agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizând aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

E331 – citrati de sodiu (saruri de sodiu ale acidului citric) sunt folositi si ca agenti de reglare a aciditatii produselor alimentare, ca antioxidanti, conservanti sau arome, produce efecte secundare ca greata, voma, crampe abdominale si musculare, reactii alergice, amortirea extremitatilor, oboseala, ritm cardiac anormal, crize, ameteala, respiratie greoaie etc.

E452 – polifosfatii pot provoca alergii, dereglari hormonale, boli intestinale si cresterea valorii colesterolului. Polifosfatii dezechilibreaza balanta calciu-fosfor, impiedicând fixarea calciului in oase, favorizând aparitia osteoporozei.

E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi. Aditivii E471 contin amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimi alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.

E621 – monoglutamat de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gât, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Nu trebuie consumat de femei insarcinate, copii, hipoglicemici, batrâni sau cardiaci.

Sursa foto: skinnymom.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea