Social

Exprimarea si-a cautat libertatea in strada

Romania a sarbatorit ieri, alaturi de intreaga lume, Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Evenimentele din perioada 3-13 mai organizate cu ocazia acestei zile, atrag inca o data atentia asupra problemelor din presa romaneasca: lipsa de independenta a jurnalistului, complicitatea dintre patronate si politica, interesele editorialistilor.
E o socializare simbolica, avind ca semnificatie cea mai sanatoasa alianta, cea dintre cetatean si ziarist, pentru ca au interese comune, spune Mircea Toma, directorul Agentiei de Monitorizare a Presei Academia Catavencu . In cadrul evenimentului Tabara media, organizatorii au aliniat pe platoul din fata Teatrului National: Trustul Catavencu, Rommani Cris, OTV-ul lui Dan Diaconescu si radioul de milioane de romani, Europa FM, cort in cort cu magarul colegilor de la Evenimentul zilei.
Jurnalistul roman este vulnerabil

In Romania, libertatea de exprimare este ingradita insa de bariere economice si politice. Exista un fel de complicitate intre patronate si politicieni, intre patronate si jurnalisti. Ziaristul roman stie ca are subiecte tabu, iar statutul sau este vulnerabil, sustine Cristina Guseth, directorul Freedom House Romania. Inaintea unor dezbateri pe tema libertatii de exprimare ar trebui sa ne uitam in oglinda.

Pentru a remedia situatia din presa romaneasca, ar fi nevoie de patroni de institutii media care se si pricep la presa, nu doar oameni care vor sa isi regleze afacerile prin intermediul unei televiziuni sau al unui ziar, spune Ino Ardelean, jurnalist batut cu salbaticie de autori care au ramas necunoscuti.
Un afront adus tuturor

Violenta impotriva ziaristilor si a altor profesionisti din mass-media constituie o amenintare impotriva libertatii de exprimare si un afront adus noua, tuturor, a declarat Terry Davis, secretarul general al Consiliului Europei, in discursul tinut la Strasbourg, ieri. Incepind cu 1997, cu ocazia acestei zile, UNESCO decerneaza Premiul mondial pentru libertatea presei , Guillermo Cano, in valoare de 25.000 de dolari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea