Social

#Faptele lui Andrei #Sfantul Apostol Andrei

Expertul Acasa.ro, Protosinghel Isaia: Ce nu ai stiut niciodata despre Sfantul Apostol Andrei?

Din traditiile studiate de George Alexandrou (cercetator si ziarist grec, care a strabatul lumea pe urmele Sfantului Apostol Andrei si a cules date locale din majoritatea taramurilor strabatute de sfantul apostol, scriind o ampla monografie de 1000 de pagini pe acest subiect), s-a conturat imaginea si caracterul omului Andrei, Sfantul Apostol cel intai Chemat, fratele Sfantului Petru.

Apostolul care i-a crestinat pe strabunii nostri era un om simplu, umil, dar ciudat. Traditiile din Kurdistan, Valaamo / Finlanda, Etiopia si Persia il descriu la fel.

Avea obiceiul  de a fixa pietre mari sau cruci de fier pretutindeni. Cara un baston imens cu cruce. Era foarte modest si nu umbla cu prea multi discipoli dupa el. Nu predica multimilor, ca Petru sau Pavel. Aduna putina companie, precum un staret de manastire. Era in schimb un om cu simtul umorului.

A calatorit alaturi de crescatorii de reni din Laponia, cu hunii, a vorbit cu filozofii greci, comerciantii slavi, cunostea birocrati chinezi, a vizitat triburi primitive din nordul Pakistanului si pe berberii din desertul Sahara. A calatorit pe jos, cu barci si canoe, pe cai, pe camile, reni sau elefanti.

Fiind foarte modest, nu a iesit in evidenta alaturi de triada Petru, Iacov si Ioan, desi a fost “cel dintai chemat”. Credea ca fiecare persoana pe care o intalneste este insusi Hristos.

Traditia copta (Egipt) spune ca a fost persecutat de canibali. De altfel, el a mai fost persecutat in Kurdistan, la Sinopae in Pont, la Tesalonic, in Chalandritsa, langa Patras.

Din scrierea apocrifa “Faptele lui Andrei” reiese ca era un tip inalt, putin aplecat de spate, cu spancene stufoase, care se intalneau deasupra unui nas mare. Avea parul ondulat si o barba carunta, care se separa in doua spre capat. Avea ochii, probabil, albastri.

Alexandrou explica lunga ramanere a apostolului  in Dacia (20 de ani) prin faptul ca s-ar fi “simtit foarte apropiat de daci  deoarece erau monoteisti. Potrivit lui Flavius Josephus, preotii locului erau ca esenienii: virgini, strict vegetarieni, ca ascetii din desert.

Societatea daca era foarte libera, femeile aveau aceeasi pozitie cu barbatii, spre deosebire de societatea greco-romana, dacii nu aveau sclavi. De fapt, erau unici in lume la acea vreme pentru ca nu aveau sclavi.

CITESTE SI: 

Rugaciune catre Sfantul Apostol Andrei

 

Expertul Acasa.ro, Protosinghel Isaia: Cele patru calatorii ale Sfantului Apostol Andrei

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea