Social

Expaţii deţin conducerea hotelurilor de lux în Romania

Hotelurile de lanţ internaţional din Romania sunt conduse de multe ori de străini, în special cele administrate sub contract de management. Din cele şase hoteluri de cinci stele din Capitală de exemplu, cinci au general manageri expaţi. Acest trend a început să se facă simţit şi în provincie, în ultimii ani. Analiştii pieţei spun însă că lucrurile încep să se schimbe şi că Bucureştiul ar putea avea o generaţie de directori generali la hoteluri importante chiar în următorii 2-3 ani. Pană în acest moment, romanii nu au avut prioritate, în general, la ocuparea de funcţii semnificative în hotelurile de lanţ internaţional stabilite la nivel local. Astfel, de cele mai multe ori, posturile-cheie erau deţinute de expaţi, care beneficiază de experienţă internaţională în cadrul companiei. Lucrurile au început însă să se schimbe. Săptămana aceasta, Ioan Mătieş, directorul de Food & Beverage (segmentul de restaurante, baruri şi conferinţe) al hotelului de cinci stele JW Marriott Bucharest a fost "exportat" la Frankfurt. Mătieş va fi director de food&beverage al unui Marriott de acolo, acest lucru punandu-l pe cea mai mare poziţie deţinută de un roman care şi-a început cariera la hotelul din Bucureşti în lume. Schimbarea este cu atat mai importantă cu cat romanul va deţine acolo şi un post în consiliul de administraţie al hotelului. Aceasta nu este singura modificare în structura administrativă a JW Marriott Bucureşti: un israelian Ami Miron va ocupa funcţia nou-înfiinţată de hotel manager; Gerd Trischler, fost director de vanzări şi marketing, a fost transferat la Varşovia; Meda Vasiliu, fost director de vanzări, a fost promovată în postul de director de vanzări şi marketing; Oana Popa, fost director de evenimente, devine directoare de food&beverage, iar Dina Litzica, fost PR Manager, devine PR and marketing manager. Din cele cinci funcţii-cheie, trei sunt deja preluate de romani. În acest context, romanii încep să îşi facă simţită prezenţa în conducerea hotelurilor de prim rang de la nivel local. "Este doar o chestiune de timp pană ce un roman va ajunge să conducă un hotel de lanţ internaţional la nivel de cinci stele din Bucureşti", spune Friedrich Niemann, directorul general al hotelului Athenéé Palace Hilton. Potrivit acestuia, nu este o regulă ca, la nivelul unei pieţe, general managerii unui lanţ să fie aduşi din alte părţi. "Dacă te duci în Franţa, ai toate şansele ca managerii generali ai hotelurilor Hilton de acolo să fie francezi, iar în Germania, nemţi", spune el. Totuşi, Niemann estimează că nu mai devreme de 5-6 ani romanii vor fi cei care vor conduce hotelurile de lanţ internaţional, în special cele de cinci stele, din ţară. Pentru aceasta, spune reprezentantul Athenéé Palace Hilton, este nevoie de experienţă internaţională, dar şi de a înţelege conceptul lanţului. "Trebuie să se dezvolte în interiorul companiei. Avem caţiva romani care lucrează în lanţ şi care, la un anumit moment, ar putea prelua funcţia de general manager la Athenéé Palace Hilton", a mai adăugat Niemann. Hotelul pe care îl conduce are 272 de camere, este administrat sub contract de management şi va avea o cifră de afaceri de circa 21 milioane de euro anul acesta, în creştere cu un million de euro faţă de valoarea înregistrată anul trecut. Niemann spune că unitatea va închide anul fiscal curent cu un grad mediu de ocupare de 73-74%, rată similară cu cea a anului trecut. Niemann estimează că piaţa hotelieră din Romania ar mai putea "digera" 2-3 hoteluri de cinci stele – dintre care unul va fi cu siguranţă gigantul Radisson SAS care, cu 435 de camere, va fi cel mai mare hotel din Capitală odată cu inaugurarea de anul viitor. Peter Craig Martin, directorul general al hotelului bucureştean Howard Johnson Grand Plaza, subliniază faptul că o parte din hotelurile de cinci stele din Capitală au fost deja conduse de romani. Astfel, Howard Johnson şi Intercontinental sunt două exemple în acest sens. "Este o industrie internaţională. Oriunde mergi în lume există expaţi care conduc hotelurile, deci Romania nu este un caz singular", spune acesta. Pe de altă parte, Martin este de părere că potenţialul la nivel de piaţă există deja şi că mai este nevoie doar ca romanii să găsească momentul pentru a prelua o astfel de funcţie. "Oportunităţile sunt limitate, în Bucureşti existand un număr limitat de hoteluri de cinci stele. Odată cu intrarea altor unităţi pe piaţă, vor creşte şansele ca romanii să preia funcţii de conducere", a mai spus reprezentantul Howard Johnson Grand Plaza. Directorul general al Crowne Plaza, austriacul Franz Rattenstetter, iterează necesitatea de a avea experienţă la nivel internaţional pentru a putea prelua conducerea unui hotel de dimensiuni semnificative, cum este cel de cinci stele. Crowne Plaza va încheia anul, spune Rattenstetter, cu o cifră de afaceri puţin peste 10 milioane de euro şi un grad mediu de ocupare de circa 70%. "şefii de departamente de la hotelul nostru sunt toţi romani, cu excepţia bucătarului-şef şi a directorului de food&beverage. Asta înseamnă că avem oameni care ar putea să preia această funcţie în viitor. Lanţurile preferă să mute oamenii în interiorul organizaţiei", explică reprezentantul Crowne Plaza. Acesta este extrem de optimist, considerand că am putea vedea o generaţie de manageri generali autohtoni la nivel de cinci stele chiar în 2-3 ani la nivel local. "Problema este că nu există o şcoală de management hotelier şi nu există mulţi candidaţi pentru aceste funcţii. ştiu chiar de lanţuri care funcţionează în sistem de franciză în Romania şi care nu reuşesc să găsească manageri pentru hotelurile lor", a conchis austriacul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea