Social

#prima casa #autostrazi #aderare schengen #acord coabitare #retrospectiva 2013 #condamnare Gigi Becali

Evenimente marcante ale anului 2013

Anul 2013 se afla pe cale sa se incheie, insa lasa in urma o serie intreaga de evenimente marcante, atat in tara noastra, cat si peste hotare. Ca la fiecare final de an, retrospectiva celor petrecute in lume ne arata cate schimbari aduce trecerea timpului in doar 365 de zile.

Iata care au fost cele mai titrate, controversate si socante evenimente ale anului 2013, care au marcat un nou capitol al istoriei nationale si internationale.

Evenimente marcante in 2013 pe plan intern

Scena politica romaneasca nu a fost caracterizata de armonie si stabilitate in 2013, dimpotriva. Intr-un an afectat in continuare de recesiunea financiara, s-a ajuns la necesitatea incheierii unui acord de coabitare intre presedintele Romaniei, Traian Basescu, si premierul Victor Ponta.

Scandalurile din cadrul USL, partidul ajuns la Guvernare dupa decaderea PDL prin voturile populatiei, au ocupat si ele primele pagini ale ziarelor. Tot pe plan politic, aderarea la spatiul Schengen si obstacolele intampinate in acest sens au fost in centrul atentiei.

Pe plan economic, cele mai multe controverse au gravitat in jurul programului Prima Casa, precum si in privinta construirii de autostrazi. In domeniul social, evenimentul marcant principal a fost tragedia de la Muntenegru, soldata cu 18 romani decedati.

Taxa auto si noua legislatie rutiera au avut si ele un impact important asupra opiniei publice. In sport, cele mai rasunatoare evenimente au fost condamnarea la inchisoare a latifundiarului Gigi Becali, alaturi de calificarea echipei de fotbal Steaua la baraj in cadrul Campionatului Mondial.

Expozitia "The Human Body" de la Muzeul Antipa a fost un eveniment intens discutat si mediatizat la jumatatea anului 2013, iar decesele oamenilor de valoare din Romania au lasat un gol adanc in inima populatiei: Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Irina Petrescu, Nae Lazarescu, Titus Munteanu, Dan Mihaescu, Liviu Tudor Samuila, Naarghita, Catalin Naum, Angela Moldovan, Geo Costiniu, Temistocle Popa etc.

Evenimente marcante in 2013 pe plan extern

Pe plan extern, printre evenimentele care au marcat anul 2013 in istorie se numara:

  • prima demisie papala dupa 600 de ani a Papei Benedict al XVI-lea si numirea noului papa, argentinianul Jorge Bergoglio, pe data de 13 martie;
  • SUA au amenintat Siria cu un atac-sanctiune, pe 30 august, fara sa obtina sprijinul celorlalte puteri;
  • venirea pe lume a bebelusului regal, fiul ducesei si ducelui de Cambridge;
  • decesul primului presedinte de culoare al Africii de Sud, eroul al luptei impotriva apartheidului, Nelson Mandela, pe data de 6 decembrie.


Sursa foto:evz.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea