Social

#comisia europeana #ce #justitie #raport #evaluare #delegatie

Evaluatorii Comisiei Europene, din nou la Bucuresti

Astazi incepe la Bucuresti a doua misiune de evaluare a Romaniei la capitolul Justitie, de catre o comisie a Comisiei Europene. Expertii Comisiei vor ajunge la Bucuresti in aceasta seara, evaluarea acestora urmand a fi prezentata in Raportul de tara din luna iulie.

In prima etapa a anchetei, desfasurata in perioada 5 - 8 mai, evaluatorii europeni au verificat daca au fost indeplinite obiectivele 3 si 4 din Mecanismul de Cooperare si Verificare, care vizeaza lupta impotriva coruptiei la nivel central si local.

Potrivit Adevarul, aceasta a doua etapa va avea in vedere observarea progreselor Romaniei privind combaterea coruptiei in sectoarele vulnerabile si administratia publica locala, motiv pentru care delegatia se va afla la ministerele Administratiei si Internelor, Finantelor Publice, Sanatatii, Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

O a treia etapa ii va aduce pe experti din nou la Bucuresti la inceputul lunii iunie, atunci cand vor fi observate conditionalitatile generale din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

In luna aprilie, presedintele Basescu spunea ca, daca reprezentantii Comisiei Europene vor conditiona acordarea banilor europeni de rezultatele obtinute in domeniul justitie, atunci Romania ar putea renunta la imprumutul cerut institutiilor europene de finantare. Bruxelles-ul raspunsese la acel moment ca nu intetioneaza sa puna vreo conditie tarii noastre in acest sens.

Dar la inceputul saptamanii trecute, Comisia Europeana a anuntat ca va arata cartonasul rosu catre Romania si va declansa procedura de deficit excesiv pentru tara noastra, care ar putea ramane astfel fara fonduri europene. Cauza acestei decizii este faptul ca Executivul de la Bucuresti a facut in 2008 cheltuieli prea mari decat veniturile tarii si a trecut peste limitele impuse de Bruxelles.

Alaturi de tara noastra, in procedura de deficit excesiv vor intra si Polonia, Lituania si Malta, conform Realitatea TV. Aceeasi pedeapsa a fost aplicata de Comisia Europeana altor sase state printre care Franta, Spania sau Grecia.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea