Social

#fibrilatie atriala #risc cardiovascular #testari

Evaluari gratuite ale riscului cardiovascular, in Parcul „Alexandru Ioan Cuza”

La nivel european, aproximativ 6 milioane de persoane sufera de fibrilatie atriala. In tara noastra se estimeaza ca aproximativ 200.000 de oameni sufera de aceasta afectiune tacuta. De aceea, in perioada 25 octombrie – 03 noiembrie 2013, in Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (Parcul IOR - Titan) din Bucuresti va fi amenajat un punct de informare pentru depistarea precoce a fibrilatiei atriale, unde oamenii vor beneficia si de evaluari gratuite ale riscului cardiovascular.

Campania „Spune ce ai pe inima” este primul demers de evaluare a riscului cardiovascular si informare pentru depistarea precoce a fibrilatiei atriale, cea mai frecventa tulburare de ritm cardiac si unul dintre principalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral.

„Multi dintre pacientii cu fibrilatie atriala nu au niciun fel de simptom, iar acest lucru face ca boala sa fie de cele mai multe ori ignorata. Studiile arata ca fibrilatia atriala se asociaza cu un risc crescut al pacientilor de a dezvolta accidente vasculare cerebrale, una dintre cele mai mari probleme de sanatate publica in România”, a declarat Vasile Barbu, presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

Risc crescut de deces

 

Cercetarile recente arata ca fibrilatia atriala se asociaza cu un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral. Totodata, accidentele vasculare cerebrale la pacientii cu fibrilatie atriala cresc cu 70% riscul de mortalitate, prelungesc cu 20% spitalizarea si reduc cu 40% rata de recuperare.

Accidentele vasculare cerebrale produse pe fondul fibrilatiei atriale implica nu doar costuri directe si indirecte foarte mari pentru sistemul de sanatate (din cauza numarului de zile de spitalizare si recuperarea ulterioara), dar are si urmari traumatizante pentru pacient si familia acestuia, care de multe ori devine o persoana dependenta de cei din jur.

Sursa foto: redorbit.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea