Social

Evacuari inscenate in regiunile separatiste ruse din Ucraina. Placutele de inmatriculare ale masinii sefului politiei puse pe o alta masina prezentata ca fiind tinta unui atac

Un jurnalist din Belarus a scris sambata, 19 februarie, pe Twitter, la cateva ore dupa ce ar fi inceput evacuarile civililor din regiunile Donetk si Lugansk catre Rusia, ca acestia ar fi inregistrat dinainte momentele de evacuare.

El sustine ca si explozia din apropierea sediului Administratiei "Republicii Populare Donetk", in care o masina a fost aproape aruncata in aer, ar fi fost o facatura.

"Nu glumesc. Nu numai ca separatistii au inregistrat dinainte videoclipurile de evacuare, dar nici nu au vrut sa arunce in aer masina scumpa a sefului politiei si i-au pus placutele de inmatriculare pe o alta masina, mai veche, care valoreaza o mie de dolari", a transmis jurnalistul.

O explozie puternica s-a produs vineri noaptea, in centrul orasului ucrainean Donetk, in apropierea sediului administratiei separatiste.

Potrivit martorilor, un vehicul a explodat intr-o parcare situata in apropierea sediului Administratiei "Republicii Populare Donetk", nerecunoscuta international. Cladirile invecinate nu au fost afectate.

Tensiunile din estul Ucrainei au crescut vineri, dupa bombardamentele de artilerie pentru care Kievul si Moscova se acuza reciproc. Separatistii prorusi au anuntat ca civilii din regiunile Donetk si Lugansk sunt evacuati catre Rusia.

Intr-un mesaj video transmis pe contul sau de Telegram, liderul republicii Donetk, Denis Pusilin, a acuzat Ucraina ca se pregateste sa invadeze cele doua provincii separatiste proruse.

"Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski va da curand ordinul de a trece la ofensiva si de a pune in aplicare planul de invazie a republicilor Donetk si Lugansk", a declarat acesta.

Prin urmare, "astazi, o plecare masiva si centralizata a populatiei este organizata catre Federatia Rusa. Trebuie evacuati in primul rand femeile, copiii si persoanele varstnice", a anuntat Pusilin.

El a precizat ca Rusia a acceptat sa gazduiasca in regiunea Rostov persoanele ce vor fi evacuate si "au fost create toate conditiile pentru un tranzit rapid in punctele de control".

Intre timp, provincia Lugansk a anuntat la randul ei ca va incepe evacuarea civililor catre Rusia.

In cele doua provincii traiesc milioane de persoane, majoritatea rusofone, care deja au primit cetatenia rusa.

Ministrul ucrainean al apararii, Oleksii Reznikov, a declarat in aceeasi zi in fata parlamentului de la Kiev ca nu are in vedere nicio ofensiva asupra celor doua provincii separatiste din Donbas.

De-a lungul liniei de contact stabilite intre armata ucraineana si separatisti in urma armistitiului convenit in 2015 s-au inregistrat in ultimele ore, si in special in cursul zilei de joi, multiple incalcari ale incetarii focului.

Ministrul Reznikov a spus in interventia sa din parlament ca numai joi separatistii au efectuat 60 de atacuri asupra pozitiilor ucrainene, dintre care 43 cu arme interzise prin acordurile de pace de la Minsk, soldate cu ranirea a doi soldati si a doi civili.

La randul lor, separatistii din Donetk au vorbit despre 30 de atacuri efectuate vineri asupra lor de armata ucraineana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea