Social

#europa #severin #politica

Europeanul Adrian Severin

Cum nu il banuiesc de ipocrizie, cred ca viata politica a dlui Adrian Severin a fost, pana acum, un fel de amor nebun pentru doua idealuri .

Idealul de maturitate este cel al Uniunii Europene. Dar primul, cel de tinerete, a fost idealul comunist. Idealul acesta a murit in decembrie 1989, riguros pe 22, nici o zi inainte, nici o zi dupa. Veti spune, ce importanta are ce-a iubit omul la tinerete? O fi fost el june profesor de activisti comunisti in anii in care comunismul mutila Romania, dar acum e un politician matur de partea UE, in anii in care Uniunea este o binecuvantare pentru Romania. Corect, nu zic altfel. Spun doar ca dl Severin este intr-atat de orbit de patima amorului politic in sine, incat, iubind-o pe actuala, o mai incurca, din cand in cand, cu fosta.

Dupa referendumul irlandez, dl Severin scria pe site-ul Nine O’Clock: „Cu siguranta, procesul european nu mai poate continua prin referendum. O asemenea metoda nu functioneaza cand electoratul este inegal informat si educat in legatura cu problemele in discutie. Irlandezii au reconfirmat faptul ca politica a devenit o profesie care presupune cunoasterea compromisurilor complexe, contextualizarea si stabilirea prioritatilor si nu poate fi inteleasa la nivel de masa sau practicata de cetateanul obisnuit in aceasta societate complexa“.

Dl Severin nu are nici o indoiala: poporul a gresit si nu politicienii care au creat tratatul. Confundand, in fierbinteala acestui ev aprins, idealurile, dl Severin uita ca sistemul in care votul liber al oamenilor nu conta era celalalt si nu acesta. Dl Severin iubeste atat de mult Uniunea, incat e gata sa ignore nu doar un amarat de referendum, ci tari intregi.

De curand, Tony Barber, de la „Financial Times“, il ironiza pe impetuosul europarlamentar roman pentru ca acesta i-a spus ca procesul european trebuie sa mearga inainte fara Irlanda, caci sunt tari - precum Irlanda - de care Uniunea se poate lipsi in marsul ei istoric spre deplina integrare. Britanicul replica pe blogul sau: ce-ar fi daca UE ar merge inainte fara Romania, care, dupa toate informatiile, este o tara profund corupta?

Ceea ce imi provoaca randurile acestea este reactia dlui Severin pe blogul dlui Barber. Mai intai, dl Severin are impresia ca, prin textul dlui Barber, ii vorbeste chiar Marea Britanie, pentru ca dl Severin critica virulent tara dlui Barber. Motivul, fireste, este acela ca Marea Britanie nu se preteaza cu suficienta abnegatie la integrare.

Dupa perdaful tras Regatului, sa-l simta Tony Barber pana in strafundul constiintei lui de supus al Maiestatii sale, dl Severin raspunde acuzatiei de coruptie ca dupa manualul propagandistului ceausist. Va amintiti retorica regimului Ceausescu cand i se reprosau gravele violari ale drepturilor omului? Raspunsul regimului era ca in bancul „dar si voi omorati negrii“.

Se replica democratiilor occidentale cu tafna ca ele sunt, de fapt, tarile care incalca drepturilor omului. Ba, pe-a ma-tii! Asa si dl Severin. Ii inchide gura blogerului britanic spunand ca toata lumea e corupta si ca guvernul Blair a lucrat bine mersi cu regimul corupt din Romania. De ani buni, pesedeii raspund acuzatiilor de coruptie in acest fel: toti sunteti corupti, asa ca ciocu’ mic!

Ca dl Severin, europarlamentar roman, raspunde in cel mai pur stil ceausist acuzatiilor de coruptie pe care unii le aduc Romaniei, e putin si treaba mea. Romania este tara mea in aceeasi masura in care e si tara dlui Severin. Iar daca dl Severin chiar este un personaj important al noii Europe si ideile sale despre politica si democratie chiar se vor regasi in filozofia functionarii Uniunii, atunci, va rog, opriti trenul care merge spre aceasta Europa. Eu vreau sa cobor!
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea