Social

Euro-gay la Bucuresti

Controversatul festival al minoritatilor sexuale incepe astazi la Bucuresti. GayFest 2005 va dura o saptamana si ar fi trebuit sa se incheie, la 29 mai, cu primul mars gay de pe strazile Capitalei. Cu toate ca Primaria a decis sa nu autorizeze aceasta parada, festivalul se va concretiza in proiectii de filme, concerte si dezbateri.
Proiectia unui film despre baieti care se prostitueaza in Praga si dezbaterea cu tema "Religie si sexualitate". Acestea sunt primele manifestari din cadrul GayFest Bucuresti 2005, ce urmeaza sa aiba loc in aceasta dupa-amiaza, asa cum anunta programul festivalului de pe site-ul LiterNet.ro. "Not Angels but Angels" va putea fi vizionat la Institutul Goethe, incepand cu ora 17:30, iar pe terasa "La motoare" va fi proiectata in aceasta seara, de la ora 21:30, pelicula argentiniana "Un ano sin amor". Dezbaterea "Religie si sexualitate" va avea loc astazi, de la ora 17:00, in localul "La Scena". Seria de proiectii de film si de intalniri va continua pe parcursul intregii saptamani.

PROIECTUL. Acesta este, pe scurt, calendarul unui eveniment care a starnit numeroase controverse in randul opiniei publice. Festivalul minoritatilor sexuale din toata Europa isi propune, potrivit asociatiei ACCEPT, care il organizeaza, sa creasca vizibilitatea comunitatii LGBT (homosexuali, lesbiene, bisexuali si transsexuali) si sa incurajeze integrarea acestora in societate.

CONTROVERSE. In timp ce un preot bucurestean a strans, impreuna cu enoriasii sai, mii de semnaturi pentru interzicerea acestui festival, numeroase voci amintesc de dreptul la exprimare si de libertatile fundamentale ale cetatenilor. Mai mult, comunitatea europeana condamna discriminarea minoritatilor sexuale. Banca Mondiala impreuna cu fondul global de combatere hiv/sida au acordat 700.000 de dolari asociatiei ACCEPT pentru un program de prevenire a bolilor cu transmitere sexuala. Pentru ca Ministerul Sanatatii a intermediat acest program si are datoria sa supravegheze gestionarea banilor, opinia publica a sanctionat institutia guvernamentala. Pe grupuri de discutii de pe Internet, Ministerul este acuzat ca finanteaza manifestarile homosexualilor, in timp ce criza medicamentelor compensate este in toi.

MARSUL. Cel mai controversat aspect al intregului festival este insa marsul pe care organizatorii l-au anuntat pentru data de 29 mai. GayFest Pride, primul mars de acest gen din Romania, a fost blamat de unii cetateni pe aceleasi grupuri de discutii.

Daca parada va avea loc, atunci cu siguranta vor exista reactii ale bucurestenilor. Deja exista voci care invita la o adunare impotriva acestui mars, iar raspunsul unei societati care aspira sa se integreze in comunitatea europeana este imprevizibil. Unul din cititorii ziarului nostru amintea de editia de anul trecut a GayFest, care s-a desfasurat la Belgrad. Potrivit unui comentariu postat pe site, marsul s-a soldat cu violente intre suporterii rivalelor Steaua Rosie Belgrad si Partizan si participantii la parada. Acelasi cititor avertizeaza ca, daca in cele din urma manifestarea va avea loc si la Bucuresti, autoritatile vor trebui sa mobilizeze numeroase forte de ordine.

CHEIA
Daca GayFest Pride, marsul minoritatilor sexuale, nu va fi permis de autoritati, atunci comunitatea internationala poate sanctiona decizia municipalitatii bucurestene. Discriminarea si incalcarea libertatilor si drepturilor umane vor fi acuzatii aduse autoritatilor de la Bucuresti de catre organizatiile internationale care lupta pentru egalitate si pentru respectarea drepturilor omului. Cheia acestui scandal este la Primaria Capitalei, care are competenta de a elibera sau nu autorizatia pentru un astfel de mars pe strazile Bucurestiului. Surse din cadrul municipalitatii spun insa ca decizia este ca si luata si ca marsul, lucru confirmat si de catre Florin Buhuceanu, directorul executiv al Asociatiei ACCEPT, nu va primi girul autoritatilor.



"Nu renuntam la Parada Gay"

Directorul executiv al Asociatiei Accept, Florin Buhuceanu, descrie circumstantele in care s-a organizat si se va desfasura GayFest 2005 Bucuresti:

7: Ati facut demersuri catre Primaria Capitalei in vederea desfasurarii marsului din 29 mai? Daca da, ce raspuns ati primit?
Florin Buhuceanu: Am trimis inca din 4 mai solicitarea noastra, cu un traseu propus, raspunsul oficial al comisiei survenind abia vineri, 20 mai desi legea o obliga sa raspunda in 48 de ore. Raspunsul este negativ, desi noi acceptasem practic propunerea primariei in ceea ce priveste traseul indicat initial de catre acestia.

In conditiile in care figuri bisericesti, dar si reprezentanti ai societatii civile se opun marsului gay, veti renunta la parada?
Libertatea de exprimare si libertatea de asociere sunt drepturi care nu pot fi suspendate nici de catre reprezentantii Primariei (care sunt si in slujba contribuabilului gay, printre altele), nici de catre reprezentanti religiosi. Recunosc dreptul la libera exprimare a oricarei persoane, inclusiv a clericilor, dar astept ca aceste persoane sa-mi recunoasca acelasi drept. Pe scurt, nu vom renunta la desfasurarea manifestarii de tip Gay Pride.

Daca veti primi in cele din urma de la Primarie autorizatia pentru mars, la ce reactie va asteptati din partea cetatenilor si in ce fel veti garanta siguranta participantilor la parada?
Nu ma astept la reactii violente. Bucurestiul nu este totusi Belgradul, unde o manifestare similara a fost inabusita in urma atacurilor fortelor extremiste cu complicitatea fortelor politienesti care nu au intervenit.

Cat costa organizarea intregului festival si ce forme de finantare aveti? De unde provin banii pentru GayFest 2005?
Estimez ca intreaga organizare a Festivalului costa sub 10.000 de euro, bani care provin de la diversi donatori internationali. In ceea ce priveste activitatile de prevenire HIV/SIDA in randul comunitatii gay, ca si unele dintre dezbaterile privitoare la drepturile acestei minoritati, parte din bani provin din surse ale Natiunilor Unite gestionate tehnic in Romania de Ministerul Sanatatii. Nu sunt asadar bani publici si in nici un caz acesti bani nu provin din fondurile Ministerului Sanatatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea