Social

Eugen Simion ramine aproape singur acasa

Trei vicepresedinti si secretarul general al Academiei au anuntat ca se retrag din functii, intrucit mandatul lor expira pe 11 martie. Eugen Simion, al carui mandat a expirat pe 11 februarie , si vicepresedinta Maya Simionescu vor sa ramina pina pe 4 aprilie.

Gestul celor patru academicieni a fost determinat de dorinta lui Eugen Simion de a ramine la conducere pina pe 4 aprilie, desi mandatul sau a expirat deja pe 11 februarie. Prin controversata schimbare a Statutului Academiei, la sfirsitul lunii decembrie, acesta a impus o data fixa pentru alegeri, respectiv 4 aprilie, cind se aniverseaza si infiintarea institutiei. Aceasta nu a fost insa decit o manevra prin care s-a considerat ca se prelungeste automat si mandatul actualei echipe de conducere. Doar ca trei dintre cei patru vicepresedinti si secretarul general, al caror mandat expira peste doua saptamini, considera ca raminerea in functie nu are temei legal.

Pastrarea functiilor e ilegala

Nu s-a luat in mod explicit o hotarire de prorogare a mandatului membrilor actuali ai Biroului Prezidiului Academiei sub forma unui act normativ, a explicat vicepresedintele Florin Filip.

Potrivit Legii Academiei Romane, mandatele inceteaza la expirarea duratei pentru care au fost alesi, adica dupa patru ani, a spus si secretarul general Victor Voicu. Vicepresedintele Marius Iosifescu atrage si el atentia ca raminerea in functie este ilegala. Desi se invoca Statutul votat de Adunarea Generala, acesta nu are cum sa fie in contradictie cu legea. Vicepresedintele Gheorghe Vladutescu, care este si director interimar al Institutului de Teorie Literara George Calinescu, si-a anuntat intentia de a parasi de la 11 martie ambele functii, urmind sa ramina doar profesor la Universitate.

Pe loc repaus

Spre deosebire de acestia, Eugen Simion si al patrulea vicepresedinte, Maya Simionescu, nu si-au manifestat intentia de a parasi scaunele pina pe 4 aprilie, cind se pregateste o aniversare fastuoasa a 140 de ani de la infiintarea institutiei si care va face ca alegerea presedintelui sa aiba loc abia o zi mai tirziu. Vidul de putere in Academie se va prelungi, probabil, cu citeva saptamini si dupa alegerea presedintelui, vicepresedintii fiind alesi mai tirziu, la diferenta de o luna de la ultimele alegeri

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea