Social

#drepturi #executari silite

Esti executat silit? Iata ce drepturi ai!

Daca ai facut un imprumut pe care nu mai poti sa-l achiti si risti sa fii executat silit, este esential sa iti cunosti foarte bine drepturile. Astfel, chiar daca te vei confrunta cu situatia de executare silita a bunurilor mobile, nu vei deveni victima posibilelor ilegalitati sau abuzuri facute de executorii judecatoresti. in continuare, iti vom explica mai detaliat despre executarile silite si despre limita legalului in situatia acestora. Ce poate face un executor?

in primul rand, este important sa stii ca executarea silita se poate face doar in baza unui titlu executoriu. Titlul executoriu este o hotarare executorie, definitiva, alta hotarare sau document ce poate fi, potrivit legii, pus in executare. Titlul executoriu contine creantele fiscale care nu au fost platite la data scadenta, stabilite si individualizate in titluri de creante fiscale. Atunci cand ajung la termenul de plata stabilit de lege sau la data scadenta, titlurile de creante fiscale devin automat titluri executorii.

Conform legii, executarea silita nu poate depasi limita de 150% din valoarea creantei. Aceasta include si cheltuielile de executare. Bunurile ce pot fi executate sunt bunuri imobiliare (case, cladiri, terenuri, apartamente), bunuri mobiliare (autovehicule) sau venituri (salarii, pensii sau alte sume de bani primite regulat).

Rolurile executorului judecatoresc (persoana care aplica si duce la bun sfarsit executarea silita) includ:

  • Intrarea in toate spatiile in care debitorul pastreaza bunuri sau alte valori si cercetarea tuturor locurilor de acest fel;
  • Intrarea in orice spatiu care reprezinta locul de desfasurare a afacerii debitorului sau alte spatii in care debitorul isi pastreaza bunurile, pentru a identifica bunurile sau valorile ce pot fi executate silit;
  • Solicitarea cercetarii obiectelor materiale sau a documentelor care pot fi folosite drept probe;
  • Analizarea evidentei contabile a debitorului cu scopul de a identifica alte persoane ce datoreaza sau detin venituri sau bunuri ale debitorului;
  • Punerea de sigiliu asupra bunurilor si intocmirea procesului verbal;
  • Sanctionarea si constatarea, potrivit legii, a contraventiilor.

Modalitati de executare silita

Executarea silita poate fi executare silita directa sau executare silita indirecta.

  • Executarea silita directa inseamna predarea silita a bunurilor si executarea unor obligatii de a face sau a nu face.
  • Executarea silita indirecta se poate realiza prin urmarire silita imobiliara, urmarire silita mobiliara sau poprire.

Creditorul va alege modalitatea executarii silite in cunostinta de cauza, tinand cont de solvabilitatea debitorului si de cuantumul creantei care trebuie recuperata.

Indiferent de modalitatea prin care se face, executarea silita va avea loc pana se recupereaza integral debitul, cheltuielile de executare (actualizate cu indicii de inflatie) si penalitatile.

Cum poti evita abuzurile in procedurile de executari silite?

Un abuz destul de des intalnit in situatiile de executari silite este executarea bunurilor care nu pot fi urmarite. Iata care sunt acestea:

  • Obiectele de uz casnic sau personal care sunt indispensabile vietii debitorului si familiei sale;
  • Obiectele de cult, in cazul in care nu exista mai multe la fel;
  • Alimente de care debitorul si familia sa au nevoie pe o perioada de trei luni; in cazul in care debitorul se ocupa doar cu agricultura, alimentele de care are nevoie pana la noua recolta, animalele folosite doar pentru obtinerea mijloacelor de subzistenta, precum si furajele care sunt necesare pentru traiul acestor animale pana la noua recolta.
  • Bunurile indispensabile persoanelor cu handicap si obiectele destinate pentru ingrijirea bolnavilor;
  • Tablourile, scrisorile si fotografiile personale sau de familie, precum si alte obiecte asemanatoare;
  • Combustibilul de care debitorul si familia sa au nevoie pe durata a trei luni de iarna.
  • Bunurile mobile care fac obiectul unei diviziuni a patrimoniului afectate exercitiului unei profesii autorizate pot sa fie urmarite doar de acei creditori ale caror creante au aparut in legatura cu practicarea meseriei respective;
  • Bunurile care nu sunt afectate unui patrimoniu profesional individual, dar folosesc la practicarea profesiei sau ocupatiei datornicului (persoana fizica) nu pot fi supuse urmaririi atat timp cat exista alte bunuri ce pot fi urmarite.

Cand vorbim despre sssalarii, pensii si alte venituri periodice, ele pot fi urmarite:

  • Pana la jumatate din venitul net pe luna, in cazul sumelor datorate cu titlu de alocatie pentru copii sau obligatie de intretinere;
  • Pana la o treime din venitul net pe luna pentru restul datoriilor.

Bursele de studii acordate de stat, alocatiile si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele de maternitate, ajutoarele pentru ingrijirea copiilor, ajutoarele acordate in caz de deces, diurnele si orice alte indemnizatii de acest fel cu destinatie speciala, hotarate conform legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorie.

In cazul in care regulile de mai sus sunt incalcate, debitorul are obligatia de a se adresa instantei de judecata, solicitand anularea actului de procedura executionala.

Prin urmare, sunt situatii in care executarea silita intra intr-o zona ilegala, dar, din fericire, printr-o informare corecta si temeinica, exista si posibilitatea de a evita abuzurile.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea