Social

#caucaz #razboi #ue

Esec pentru Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite reunit in vederea razboiului din Caucaz

Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU s-a incheiat, sambata seara, cu un nou esec. Cei prezenti la intrunirea de la New York nu au reusit sa definitiveze un document menit sa puna capat conflictului izbucnit in Osetia de Sud intre Georgia si Rusia. Membri Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, nu au putut decat sa constate ca tensiunile se raspandesc si catre alte regiuni separatiste, in special Abhazia, situata in vestul Georgiei pe litoralul Marii Negre .

"In acest moment sunt ingrijorat in special de extinderea conflictului dintre Osetia de Sud catre Abhazia." a declarat Edmond Mulet, asistentul Secretarului Generalal ONU.

Presedintele Consiliului se Securitate, belgianul Jan Grauls a declarat ca este greu, daca nu imposibil sa gaseasca un teren comun pentru declaratie. Dupa reuniune, Vitali Ciurkin le-a declarat jurnalistilor ca Rusia asteapta o promisiune din partea Georgiei, prin care aceasta se se angajeaza sa renunte la violenta si sa se retraga din Osetia de Sud.

"Fortele georgiene trebuie sa se retraga din Osetia de Sud, trebuie sa se retraga de pe teritoriile pe care le-au invadat in ultimele zile ca urmare a agresiunii militare impotriva Osetiei se Sud." a declarat Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la ONU.

Oficialul rus a adaugat ca o intelegere de incetare a focului nu este solutia acestui conflict si ca Rusia isi va pastra trupele de mentinere a pacii in regiunea separatista, asa cum o face din 1992.

In timp ce situatia din Osetia de Sud este in impas la ONU, Uniunea Europeana avertizeaza Rusia ca o continuare a actiunilor sale militare pe teritoriul georgian va afecta relatiile bilaterale.

"Nu ne opunem intoarceri Osetiei de Sud la statutul de dinaintea conflictului. Dar acest obiectiv necesita incetarea violentei si nu vad cum asa ceva s-ar putea intampla din moment ce Georgia este bombardata, iar trupele rusesti continua sa se mobilizeze" a declarat Alejandro Wolff.

Avand de-a face cu un conflict din ce in ce mai violent, ministrii de Externe ai statelor membre UE se vor reuni saptamana viitoare pentru evaluarea situatiei si inaintarea unor solutii pentru iesirea din criza. Pana atunci, Bernard Kouchner , seful diplomatiei franceze, va face o vizita in regiune, insotit de omologul sau finlandez Alexander Stubb.

Presedintia franceza a Uniunii Europene a propus deja un plan pentru criza din Osetia de Sud care include respectarea integritatii teritoriale a Georgiei si incetarea imediata a ostilitatilor.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea