Social

#acte false #imobiliar #escrocherie #sistem #notari

Escrocii din imobiliare, neutralizati de notari

Incepand cu 1 mai, notarii vor putea verifica online actele de identitate ale romanilor inainte de incheierea oricarei tranzactii imobiliare . Ei vor avea access si la pozele din baza de date a Politiei Romane.

Sistemul implementat de Ministerul de Interne va oferi notarilor posibilitatea de a obtine in cateva minute verificare validitatii actelor de identitate ale celor care vor sa legalizeze tranzactii imobiliare.

"Practic, notarul nu poate accesa bazele de date ale politiei, dar poate trimite online la Centrul National de Administrare a Bazelor de Date CNP-ul sau datele de identitate ale persoanei pe care vrea sa o verifice. Va primi un raspuns in cateva minute, politistii transmitandu-i, pe langa date si informatii legate de valabilitatea actului de identitate, si fotografia titularului, pentru a o compara cu persoana aflata in fata sa. Sistemul va fi securizat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, astfel incat nimeni sa nu poata avea acces la corespondenta dintre notar si oamenii legii", au precizat oficiali ai ministerului de Internelor, citati de Evenimentul Zilei.

In ultimii ani, cu acte false , mafia imobiliara a instrainat proprietati in toate marele orase ale tarii. Lider la acest tip de infractiune este Bucurestiul, unde tranzactiile imobiliare ilegale finalizate cu acte false au adus profituri de milioane de euro retelelor de escroci.

Daca pana acum, mafia imobiliara putea sa cumpere functionari de la primarii si obtine acte in original, iar notarul nu putea sa verifice validitatea actelor, situatia de va schimba de la 1 mai.

In 2008, peste 1.000 de notari au fost cercetati penal pentru complicitate la aceste escrocherii, dar s-au aparat motivand ca nu au putut verifica validitatea actelor. Odata cu introducerea noului sistem, notarii care gresesc vor putea fi trasi la raspundere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea