Social

#barak obama investire #barack obama presedinte #investire presedinte sua

Era Obama incepe marti. Washingtonul isi tine respiratia

Americanii vor scrie o noua pagina de istorie incepand de marti, cand Barack Obama va depune juramantul pentru a deveni cel de-al 44-lea presedinte si primul de culoare, in cursul traditionalei ceremoni de investire de la Washington.

Va fi "un moment de speranta si mandrie pentru intreaga tara", a spus presedintele in exercitiu George W. Bush in discursul sau de adio, in timp ce generalul Richard Rowe, presedintele comitetului inaugural al fortelor armate, se asteapta la "publicul cel mai numeros" care a participat vreodata la o investitura, relateaza AFP.

Multimi enorme de-a lungul traseului pe care il va parcurge viitorul presedinte, masuri neobisnuite de securitate pentru a putea face fata oricarui fel de atac, chiar si chimic sau biologic, o multime de serate mondene, mijloace de transport si retele de telefonie saturate, prieteni si colegi dormind pe canapea - nimic nu va fi ca de obicei, in afara de desfasurarea ceremoniei.

Noul presedinte va depune juramantul marti dupa-amiaza, la ora 19.00 (ora Romaniei), pe treptele Capitoliului, sediul Congresului american. Dupa aceea, el va sustine un discurs de investitura, care va fi, potrivit asteptarilor observatorilor, scurt, dar marcant, pe masura talentului oratoric al lui Brack Obama .

Vor urma rugaciuni rostite de controversatul pastor Rick Warren, un miniconcert la care vor participa, printre altii, Aretha Franklin , Yo-Yo Ma si Yithzak Perlman, si parada prezidentiala pana la Casa Alba, pe muzica fanfarei. Seara, noul presedinte si sotia sa, Michelle, a carei rochie face obiectul unor neincetate speculatii, vor merge la zece baluri oficiale.

Numar record de participanti

Departamentul de Securitate Interna estimeaza ca doua milioane de persoane se vor afla pe esplanada din fata Capitoliului in momentul depunerii juramantului si de-a lungul traseului dintre Congres si Casa Alba. Un numar record, insa mult mai mic decat cele cinci milioane despre care s-a vorbit initial. Un rol in scaderea numarului de participanti il are vremea pentru ca, desi temperaturile au depasit zero grade in acest weekend, va continua sa fie frig.

"Sa speram ca pamantul va fi acoperit de zapada pentru a-i putea scrise mesaje de adio lui George W. Bush", spune cineva care se prezinta drept RJ pe un blog consacrat actualitatilor din capitala. Si restrictiile de circulatie i-au speriat pe unii. Cotidianul american Washington Post ii sfatuia vineri pe cititori sa meagra cu masinile pana la o statie de metrou inainte de ora locala 6.00, pentru a mai gasi un loc de parcare, dupa care le mai ramane sa se roage ca reteaua de metrou, luata cu asalt, sa nu intre in colaps.

Pentru ca accesul vehiculelor va fi interzis aproape complet in centrul orasului, hotelurile au pastrat camere pentru gazduirea personalului, iar spitalele au luat masuri pentru a le asigura transportul angajatilor lor. Multi vor dormi pe la colegi pentru a putea merge pe jos la serviciu sau in saci de dormit, la birou.

"Vom fi sase intr-un apartament cu o baie. Am vorbit deja cu vecinii sa ma lase sa folosesc dusul lor", scrie "thatgirl" (fata aceea) pe acelasi blog. Pretul mare al camerelor de hotel le-a amintit unora dintre cei care nu vor sa rateze un astfel de moment istoric ca au prieteni la Washington care le-ar putea pune la dispozitie un colt de canapea. Desigur, exista si privilegiati. Printre acestia se numara posesorii de bilete pentru care vor urmari ceremonia aproape de treptele Capitoliului, dar care trebuie sa se afle acolo din timp.

Locurile pot fi ocupate incepand cu ora locala 10.00, dupa care cordoanele de securitate vor fi imposibil de traversat, a avertizat primarul Washingtonului, Adrian Fenty. Cei mai norocosi vor fi insa angajatii sau invitatii companiilor ale caror sedii se afla de-a lungul traseului. Pentru ca totul sa se desfasoare fara obstacole, vor fi implementate mijloace de securitate fara precedent. Astfel, peste 12.000 de militari, mii de politisti, echipe de patrula aeriena si fluviala vor avea obiectivul de a dejuca orice tentativa de atentat.

Iar la sfarsitul acestei zile, participantii obositi vor avea parte de un mic confort, pentru ca, desi reteaua de metrou se va inchide la ora doua dimineata, barurile din Washington vor servi alcool pana la ora cinci, ceea ce este o premiera. Obama se pregateste sa sustina cel mai important discurs din cariera sa Viitorul presedinte al Statelor Unite Barack Obama se pregateste sa sustina marti, la investitura, cel mai important discurs din cariera sa, incercand sa inflacareze o tara plina de incertutidine.

Autor talentat (cele doua biografii ale sale sunt bestseller-uri), suflet de poet (discursurile sale au fost un element esential pentru victoria la alegeri), Barack Obama este fara indoiala cel mai cultivat locatar al Casei Albe de dupa Abraham Lincoln , pe care il considera, de altfel, modelul sau.

Dupa lapsusurile predecesorului sau George W. Bush, certat cu limba engleza, talentul de orator al lui Obama nu poate fi decat apreciat. "Am constatat in timpul campaniei ca talentul sau de orator este un avantaj enorm. Si cred ca va fi unul dintre marile sale atuuri ca presedinte", spune William Galston, analist la Brookings Institution si fost consilier la Casa Alba.

"Politica nu s-a schimbat prea mult de cand au inventat-o grecii. Intreaga miza sta in capacitatea de a expune argumente in mod clar si convingator. Daca ai aceasta capacitate, fie pentru un discurs imporvizat, fie pentru unul pregatit dinainte, este un atu de foarte mare valoare in politica", adauga el. Obama isi scrie singur majoritatea discursurilor, in special pe cele mai importante, dar are o echipa de trei asistenti condusa de Jon Favreau, care le da tusa finala.

In varsta de 27 de ani, Favreau nu era decat un modest atasat de presa al candidatului democrat John Kerry in timpul campaniei prezidentiale din 2004. Cand Obama a intrat la randul sau in campanie, a inceput sa lucreze pentru acesta, adaptandu-se cu usurinta la ideile si stilul viitorului presedinte.

Increderea lui Obama in Favreau este atat de mare, incat nu a fost afectata nici de controversa declansata de o fotografie in care tanarul facea un gest deplasat in fata unui portret al lui Hillary Clinton.

"Avantajul cu tinerii este ca nu au fost inca formatati dupa modul de gandire al Washingtonului. Vin cu idei indraznete si noi, care retin atentia publicului", explica Julian Zelizer, profesor de istorie politica la Universitatea Princeton. Favreau prelucreaza toate discursurile lui Obama, care si-a atins apogeul oratoricesc cu aceasta fraza pronuntata in noaptea alegerilor, in fata partizanilor sai: "Statele Unite ale Americii sunt tara unde totul este posibil (...), iar in seara aceasta voi ati dovedit acest lucru".

Obama ramane totusi principalul stapan al cuvintelor sale in momente cruciale, asa cum a demonstrat in martie: si-a suspendat campania pentru trei zile pentru a se consacra scrierii unui discurs foarte aplaudat despre problema rasiala. Discursul venea in replica la controversa starnita de presupusele sale relatii cu pastorul Jeremiah Wright, acuzat de antiamericanism. "Trebuie sa fim realisti", apreciaza experul in comunicare de la Princeton.

"Ca presedinte, va participa bineinteles la redactarea discursurilor sale importante, dar ma indoiesc serios ca va avea timp sau chef sa faca acelasi lucru si cu discursurile mai putin importante".

Investitura prezidentiala, o traditie bicentara ce ignora frigul iernii Investitura presedintilor americani, traditia respectata de toti sefii de stat de la George Washington pana in prezent, are loc in aer liber, in pofida frigului din luna ianuarie din capitala federala americana.

O multime imensa il asteapta marti pe Barack Obama la National Mall, o esplanada foarte mare care se intinde in fata Capitoliului, sediul Congresului, unde cel de al 44-lea presedinte va jura sa respecte Constitutia. Presedintii depun juramantul pe terasa din vestul cladirii incepand cu 1981. Ronald Reagan a fost cel care a cerut ca ceremonia sa aiba loc acolo si nu in partea de est a Capitoliului, asa cum era traditia stabilita de presedintele Andrew Jackson, in 1829.

Reagan a vrut sa depuna juramantul cu fata spre California, stat al carui guvernator a fost inainte de a fi presedinte. Urmatorii presedinti, George H.W.Bush, Bill Clinton si George W. Bush i-au urmat exemplu, nu pentru a aduce un omagiu Californiei, ci pentru ca in aceasta parte se afla esplanada care poate primi multimi imense.

Doua milioane de persoane sunt asteptate marti, cifra ce va depasi recordul stabilit in 1965 de Lyndon Johnson, succesorul presedintelui asasinat John F. Kennedy, care a depus juramant in fata a 1,2 milioane de americani. Inainte de cea de a doua investitura a lui Franklin Roosevelt, in 1937, ceremonia avea loc in 4 martie. Aceasta data ii acorda patru luni invingatorului din alegeri sa ajunga la Washington.

Progresele inregistrate in domeniul transporturilor au permis, insa, reducerea perioadei de tranzitie, iar Constitutia a fost modificata si stabileste in prezent data de 20 ianuarie pentru investirea sefului statului. Exista o singura problema: frigul care domneste iarna in capitala federala americana.

In ianuarie 1961, inainte ca John Kennedy sa depuna juramantul, armata a trebuit sa topeasca, folosind aruncatoare de flacari, un strat de zapada de 20 de centimetri grosime, care acoperea Pennsylvania Avenue, soseaua ce trece prin fata Casei Albe si unde are loc defilarea traditionala. Ceremonia de investitura a lui Ronald Reagan pentru al doilea mandat, in 1985, s-a derulat in Capitoliu, deoarece termometrul indica minus 13 grade. Aproape toti presedintii depun juramantul cu mana pe Biblie.

Cea folosita de Obama va fi aceeasi pe care a utilizat-o si modelul sau, Abraham Lincoln, care a abolit scalvia. Noul presedinte ales va rosti un text scurt, de 35 de cuvinte, in engleza: "Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn sa indeplinesc cu fidelitate functia de presedinte al Statelor Unite si, in masura mijloacelor mele, sa pazesc, protejez si apar Constitutia Statelor Unite".

Viitorul presedinte a anuntat ca intentioneaza sa isi foloseasca si al doilea prenume, Hussein, pentru aceasta ceremonie, in pofida faptului ca acesta este specific arab si i-a atras ironii din partea unor adversari ai sai in cursa pentru Casa Alba. George Washington si-a incheiat juramantul inainte de primul mandat cu expresia "Fie ca Dumnezeu sa ma ajute", care nu este prevazuta in Constitutie.

Desi Washington nu a mai folosit aceasta fraza si pentru al doilea mandat, aproape toti succcesorii sai au preluat-o. Discursul de investitura al presedintelui ales va dura circa 20 de minute. Cel mai scurt discurs din istorie a fost rostit de George Washington, la cea de a doua ceremonie de investitura a sa, iar cel mai lung de William Henry Harrison, in 1841, in plina furtuna de zapada. Alocutiunea a durat o ora si 45 de minute, iar presedintele a murit de pneumonie o luna mai tarziu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea