Social

Epidemia de tablouri se raspindeste in PSD

Apetenta lui Adrian Nastase pentru tablouri a generat o adevarata manie printre liderii PSD. Miron Mitrea il secundeaza indeaproape pe Nastase, in topul amatorilor de arta urmindu-i Nicolae Vacaroiu, Dan Ioan Popescu si Zamfir Dumitrescu.
Obligat de noua forma a declaratiilor de avere sa isi faca publice tablourile si bijuteriile, Nastase le-a trecut la valoarea din momentul dobindirii, adica de cele mai multe ori cea dinainte de 1989: pictura moderna si contemporana apartinind patrimoniului national care valora aproximativ 20.000 de lei inainte de 1989, plus 82.000 de dolari si 1.720 de euro. De asemenea, Nastase mai poseda tablouri reprezentind pictura moderna si contemporana dobindita intre 1975 si 1989 la valoarea de aproximativ 17.000 de lei, uleiuri pe carton dobindite intre 1990 si 2004 la valoarea de 1400 de euro + aproape 7.000 de dolari, obiecte de arta decorativa la valoarea de peste 20.000 de lei in 1898, cele dobindite dupa 2004 avind o valoare de aproximativ 1.200 de euro + 20.000 de dolari. Nastase mai detine obiecte de arta decorativa, icoane, timbre si diverse alte obiecte, toate estimate la valoarea dinainte de 1989. Nastase si-a mai trecut in 0 personala un cont din 1996 de 9.003 lei, totalul conturilor situindu-se undeva in jur de 300 milioane lei, 96.761 de dolari si 51 de euro.
Mitrea, proprietar de muzee

Miron Mitrea si-a publicat o intreaga lista cu toate bunurile de valoare. Ar fi nevoie de o galerie pentru a le putea expune pe toate. Cel mai mult valoreaza colectia sa de 94 de tablouri, estimata in declaratie la peste 539 de milioane de lei. Printre semnaturi, Bancila este cea mai cunoscuta, iar printre titluri, cele mai semnificative, Femeie culcata, seminud , semnat indescifrabil, Satra, Flori de liliac, Padure toamna, Venetie, Natura moarta-pepene, Casa la tara, Castron cu mere etc. Obiectele din metale pretioase pe care le poseda - tabachere de argint, tavite de argint, frapiera de argint, sfesnice de argint etc. - au o valoare de aproape 200 de milioane de lei, bijuteriile sale si ale sotiei valoreaza 474 de milioane de lei, obiectele de arta gen bibelouri de portelan si statuete valoreaza 207 de milioane de lei, icoanele si obiectele de cult peste 30 de milioane de lei. Si pentru acestea Mitrea ar avea nevoie, pentru a si le expune, de spatiul larg al unei expozitii de arta. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, s-a declarat proprietarul a 81 de tablouri cu valori cuprinse intre 5 si 20 de milioane de lei, dobindite in perioada 1970-2004. Vacaroiu mai are bijuterii si obiecte din metale pretioase a caror valoare a estimat-o la 500 de milioane de lei. Dan Ioan Popescu si-a trecut la comun toate obiectele de arta, tablouri, mobila, covoare, statuete, colectii de arta si numismatica, in valoare de peste 200.000 de euro.
Pictorul lui Ceausescu, milionar in dolari

Deputatul PSD Zamfir Dumitrescu este poate cel mai bogat dintre fostii pictori ai lui Ceausescu. Poseda noua case, insumind 1.615 metri patrati. A mai avut un apartament pe care l-a vindut. Dumitrescu are si patru masini. Ar fi avut sase daca nu ar fi vindut doua. Are un milion de euro in obiecte de arta contemporana, 200.000 de euro in mobilier si arta decorativa, 500.000 de euro in colectii de arta, 200.000 de euro in obiecte de arta si cult, 50.000 de euro in bijuterii. In total aproape doua milioane de euro. In conturi, pictorul Dumitrescu are opt miliarde de lei. Petre Lificiu, un alt deputat PSD detine sase case insumind 1.600 mp.
Dan Iosif nu are, dar te imprumuta

Deputatul PSD Dan Iosif nu are nici case, nici masini, nici conturi. Are in schimb imprumutati 300 de mii de euro. Are de asemenea tablouri, colectii de arme, arta Africana si doua kilograme de aur. Deputatul PSD Ovidiu Musetescu , fost ministru al Privatizarii a cistigat anul trecut cinci miliarde de lei. 383 de milioane de lei din salariul de deputat, 4,6 miliarde de lei din salariul de presedinte al APAPS si din comisionul de privatizare al BCR.
Top la case si masini

La case PSD si PD sint aproape egali. Deputatii PD au in medie, fiecare cite doua locuinte si jumatate, in timp ce pesedistii stau in circa doua case. Urmeaza liberalii cu o medie de 1,7 locuinte pe cap de deputat. La masini, deputatii PSD stau aparent destul de prost. In total sint doar 103 la 112 deputati. Cei mai multi prefera masinile de serviciu din dotare, iar unii dintre ei detin autoturisme inmatriculate pe firmele la care sint actionari. La fel stau si liberalii si democratii cu circa o bucata masina, in medie, pe cap de demnitar. Deputatii PPRM au in medie cite 2,7 case si 0,8 masini. Cei de la Partidul Conservator, fost PUR, par sa fie cei mai nevoiasi. Conform noilor declaratii de avere, media de locuinte pe cap de conservator e sub doua bucati si mai putin de o masina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea