Social

#ministri #guvernul boc #investire #parlament

Emil Boc si echipa, la examen in fata Parlamentului

Premierul desemnat, Emil Boc, urmeaza sa prezinte luni, in plenul Senatului si al Camerei Deputatilor, programul de guvernare si lista ministrilor propusi de coalitia guvernamentala sa faca parte din Cabinetul sau.

Sedinta Parlamentului va incepe la ora 15,00, iar votul va fi secret, cu bile.

Ministrii desemnati de PD-L si Alianta PSD+PC au fost validati sambata in comisiile de specialitate ale legislativului. Toti cei 20 de viitori membri ai Guvernului au primit aviz favorabil.

Ministrul independent al Justitiei, Catalin Predoiu, a primit avizul Comisiei juridice si pentru drepturilor omului si minoritati a Parlamentului, cu 49 de voturi pentru si 9 impotriva.

El a prezentat prioritatile ministerului pentru perioada urmatoare: reorganizarea institutiei, adaptarea celor patru coduri si ridicarea monitorizarii UE. El a amintit ca lupta anticoruptie este un element vital in problema ridicarii monitorizarii Romaniei.

Intrebat daca isi va pastra apartenenta la principiile liberale, Predoiu a aratat ca aceasta a fost o fraza din discursul sau de "independent" de la investitura, dar a subliniat ca are o orientare liberala pe care o pastreaza si astazi si pe care nu poate sa o schimbe "indiferent ce s-ar intampla maine".

Cum s-au descurcat ministrii PD-L la audieri

Candidatul nominalizat pentru functia de ministru al finantelor, Gheorghe Pogea (PD-L) a primit, sambata, avizul favorabil din partea Comisiilor pentru Finante din cele doua Camere, cu 31 de voturi "pentru", opt "impotriva" si zero abtineri.

"Principala preocupare va fi pentru proiectul de buget in perioada urmatoare, deoarece bugetul a fost facut cand criza inca nu lovise economia si trebuie refacut in conditiile de descrestere a ritmului economiei. Prin Legea bugetului de stat pe 2009, vom acorda o atentie foarte mare realizarii investitiilor publice in infrastructura si maximazarii accesarii fondurilor structurale si asigurarii sumelor necdesare cofinantarii proiectelor de investitii", a declarat Pogea.

Comisiile reunite pentru industrii si servicii si pentru politica economica, reforma si privatizare ale Parlamentului au dat, sambata, aviz favorabil si candidatului la functia de ministru al Economiei, Adriean Videanu, acesta inregistrand 49 de voturi pentru si sase abtineri.

Potrivit lui Adriean Videanu, printre alte probleme legate de domenul sau, va fi si aceea ca bugetul nu poate sa asigure suma necesara pentru energia hidroelectrica. "Va trebui realizat un parteneriat intre Comisiile de Specialitate si Guvern, pentru a gasi o modalitate sa valorificam potentialul acestui sector", a spus Videanu.

Radu Berceanu (PD-L), nominalizat pentru functia de ministru al Infrastructurii si Transporturilor a fost validat de comisiile de specialitate din cele doua Camere cu 31 de voturi pentru, 8 impotriva si o abtinere. In timpul audierilor, Radu Berceanu si-a exprimat intentia de a reorganiza Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, in primele luni de mandat.

Acesta a prcizat ca in programul de guvernare pe 2009 - 2012, prezentat in fata Comisiilor reunite, au fost prevazute constructia a 836 de kilometri de autostrada, reabilitarea a 5.000 de kilometri de drumuri nationale, deschiderea primilor 54 de kilometri din Autostrada Transilvania , constituirea Companiei Nationale Aeroportuare Bucuresti si Companiei Nationale Aeroportuare Banat.

Vasile Blaga a fost validat Comisia de Industrii si Servicii, viitorul ministru al Dezvoltarii Regionale primind 46 de voturi pentru, 4 voturi impotriva si o abtinere. "Este nevoie de schimbari fundamentale pozitive. Stiu ca cetateanul este mai important decat colectivitatea, iar colectivitatea este mai importanta decat Guvernul", a spus Blaga in timpul audierii sale.

Mihai Stanisoara, nominalizat pentru postul de ministru al Apararii in noul Guvern Boc , a fost validat de Comisia pentru Aparare. El a fost aprobat de 21 de membri ai comisiei, 6 voturi fiind inregistrate impotriva.

In ceea ce priveste avioanele multirol, Stanisoara a afirmat ca nu are preferinte referitoare la tipul de avion sau daca acestea sunt noi sau vechi, o pozitie in acest sens fiind necesara din partea specialistilor. "Unii spun ca sunt suficiente 48, altii, ca 32. Raspunsul trebuie sa il dea cei care le vor folosi pe viitor. Eu cred ca 32 ar fi mai bune decat niste avioane fara resursa", a spus Stanisoara.

Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a avizat favorabil candidatura Monicai Ridzi pentru functia de ministru al Tineretului si Sportului, cu 30 de voturi pentru, unul impotriva si 3 abtineri. "Vreau sa lucrez cu domnul Octavian Belu, pe care l-am invitat sa ocupe functia de secretar de stat pe domeniul sportului. Sper sa si accepte", a declarat, printre altele, Monica Ridzi.

Elena Udrea, ministrul desemnat pentru Turism a primit avizul favorabil al comisiilor parlamentare, cu 22 de voturi pentru, trei impotriva si doua abtineri. "Ne propunem sa cream din Romania o destinatie turistica la nivel international de succes, o atractie, avand in vedere ca in Romania putem gasi resurse in domeniul turismului", a spus Udrea.

Si Theodor Paleologu a fost validat de comisiile de Cultura, in favoarea sa votand 31 de senatori si deputati, iar 'impotriva' sase. "Noi avem o lege privind patrimoniul national, insa, in opinia mea, este vorba doar de un schelet, care nu are prea multa substanta. Este un cadru legislativ ce trebuie imbunatatit. Aceasta va fi si prioritatea mea", a spus Paleologu.

Si democrat-liberalul Gabriel Sandu, propus pentru ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, a primit sambata aviz favorabil de la comisiile de resort parlamentare. Sandu si-a expus prioritatile, printre care cresterea gradului de acces al populatiei la serviciile publice informatizate sau extinderea retelelor de comunicatii in mediul rural. In favoarea candidaturii sale au votat sapte parlamentari, in timp ce liberalul Varujan Vosganian s-a abtinut. Audierea a fost mai mult formala, durand mai putin de zece minute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea