Social

#elevi #criza #scoala

Elevii se inghesuie in clase de cate 30 de copii

In scolile romanesti se mai practica inca predarea la doua clase in paralel. Satele si comunele mici au scoli in care se ingramadesc cate 30 de copii intr-o clasa, in banci vechi de peste 50 de ani si avand la catedra profesori care trebuie sa predea mai multe obiecte, din cauza lipsei unor colegi calificati.

In unitatile de invatamant din mediul rural exista clase in care se aduna la un loc copii de clasa a doua si de a patra, ori de a sasea si a opta, la care acelasi obiect este predat de acelasi cadru didactic. Copiii vin de la cativa kilometri distanta, de multe ori pe jos si poarta urmele activitatilor agricole pe camp, acolo unde muncesc cot la cot cu parintii lor.

"Cei care fac naveta ajung in zilele ploioase uzi pana-n gat. Vin la tine tremurand, cu mainile gheata. Mai pot invata in conditiile astea? Normal ca le dai drumul acasa mai devreme. In plus, motivul cel mai des intalnit pentru care se invoiesc este ca au treaba. Chiar daca nu le dai voie, ei tot se invoiesc. Copiii astia sunt copii munciti, stau pe camp la fel ca oamenii mari. E foarte trist, asta e scoala adevarata", i-a povestit reporterului den la Evenimentul Zilei, profesoara Veronica Nistor , de la scoala din Ursoaia, judetul Vaslui.

Situatia este grava nu doar la scoala, cat si la segmentul prescolar . La gradinita vin si copiii care nu sunt inscrisi, asa ca exista zile in care educatoarea trebuie sa imparta cornul si paharul cu lapte la doi prichindei, ca sa ajunga la toti. "Vin parintii si se roaga sa le fie primiti copiii, macar pentru o zi, ca au treaba la camp. Ce faci atunci, ii dai afara?", povesteste pentru Evenimentul Zilei, Veronica Nistor care adauga faptul ca multi copii isi irosesc talentele din cauza lipsei banilor.

Se pare ca in scolile din mediul rural se resimte puternic si criza. Taierile de fonduri pentru cheltuieli au inchis anumite corpuri de cladire de scoala si au trimis acasa profesorii necalificati. "Nu s-a luat in calcul ca se distrug, prin comasarea claselor, tocmai verigile care ar fi asigurat stabilitate in mediul rural. Sunt copii care sunt plimbati alte scoli mult mai departate. Asta va duce, pe termen lung, la cresterea abandonului scolar", a explicat pentru EVZ Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Sindicale "Spiru Haret”.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea