Social

#spioni #ecaterina andronescu #codul educatiei #legi #educatie

Elevii romani - spioni legali prin noul Cod al educatiei

Noul Cod al Educatiei inventeaza liceele de militari si spioni. Serviciul Roman de Informatii vrea sa desfiinteze facultatea "de spioni", in timp ce ministrul Andronescu infiinteaza profiluri pentru formarea acestora.

In pachetul de legi pentru care Guvernul vrea sa isi asume raspunderea in aceste zile, printre profilurile de licee vocationale au aparut si cele de profil militar si de informatii. Astfel, in articolul 37 din lege se prevede ca "invatamantul secundar superior, liceal, functioneaza, de regula, cu urmatoarele filiere si profiluri: a) filiera teoretica, cu profilurile umanist si real; b) filiera tehnologica, cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale si protectia mediului; c) filiera vocationala cu profilurile militar, de informatii, de ordine si securitate publica, teologic, sportiv, artistic si pedagogic".

In plus, in articolele 172 si 173, se stabileste ca planurile-cadru, dar si programele scolare se vor elabora de Consiliul National pentru Curriculum, “in colaborare cu Ministerul Apararii Nationale , Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Serviciul Roman de Informatii si alte institutii cu atributii in domeniile apararii, informatiilor, ordinii publice si securitatii nationale si sunt aprobate prin ordin al ministrului Educatiei”.

Noua lege naste reactii

Aceste prevederi au iscat reactii din partea opiniei publice si a reprezentantilor specialistilor din invatamant. Zoe Petre, profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti, spune ca astfel de masuri prinse intr-o lege a educatiei sunt inadmisibile.

"Nu exista nicaieri in lume, cred ca nici in Coreea de Nord, licee de militieni si spioni! Daca nu intreprindem repede ceva, proiectul va trece cu aceasta prevedere si apoi ne vom revolta ca sunt folositi minori ca informatori, de data asta perfect legal. Mai mult, articolul care permite infiintarea unor licee vocationale de informatii reprezinta o incalcare flagranta a tuturor normelor referitoare la protectia copiilor si a adolescentilor. Cum e posibil sa imaginezi un sistem de educatie in care copii de 13-14 ani sunt invitati sa-si dezvolte vocatia de spioni?”, a precizat Petre pentru Cotidianul. 

Profesorul universitar spune ca probabil ministrul nu a citit legile pe care se pregateste sa isi asume raspunderea pentru ca altfel nu isi explica cum ar fi putut fi de acord cu masurile care ii transforma pe minori in “mici spioni legali”. “In toate tarile civilizate, agentii serviciilor de informatii sunt recrutati si formati dupa incheierea studiilor universitare de baza, oricum dupa majorat . In cele mai multe cazuri se prefera chiar tineri care au o formatie de juristi, ca sa aiba o notiune cat mai consolidata asupra legalitatii si drepturilor cetatenesti”, a adaugat Zoe Petre.

Reactia ministerului in legatura cu aceasta problema a fost una superficiala. Potrivit Cotidianul, ministrul Andronescu a precizat vineri seara la o emisiune televizata ca exista o confuzie in legatura cu aceste licee si ca ele nu exista in randul liceelor vocationale, motivand o posibila “greseala de redactare”. 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea