Social

Elevii ramin fara manuale la 200 de discipline

Elevii risca sa nu aiba in toamna manuale pe banca din cauza ca editurile si-au depus oferta doar pentru 50 de discipline din cele 254 scoase la licitatie de catre Ministerul Educatiei. In plus, manualele se liciteaza cu aceleasi preturi mici ca si in anii trecuti.

La licitatia organizata de Ministerul Educatiei pentru manualele de clasa a IV-a s-au inregistrat aceleasi deficiente ca in anii trecuti, cum sint preturile neobisnuit de mici, bilbiielile organizatorice, lipsa de fermitate a comisiei si altele, spune Claudiu Istrate, directorul executiv al Asociatiei Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural (AEPC). Astfel ca editurile nu au depus oferte decit pentru 50 de discipline din cele 254 scoase la licitatie, ceea ce inseamna ca la peste 200 de discipline elevii nu vor avea manuale pe banca.

Cartea de Civica cu 9.500 de lei

Matematica, istoria, civica, geografia, romana si limba engleza au avut cel mai mare numar de oferte din partea editurilor. Majoritatea editurilor au prezentat oferte care abia daca vor acoperi tiparirea manualelor din vara lui 2006, nicidecum celelalte cheltuieli de editare. Asa ca vor avea probleme cu derularea contractelor si se vor decapitaliza, explica Claudiu Istrate. De exemplu, la Educatie civica de clasa a IV-a, Editura Vox a venit cu un pret de 9.500 de lei, iar Editura Sf. Mina a scazut pretul de la 15.000 lei, pe care il avea anul trecut, la 12.500 lei, cu toate ca preturile de tiparire au crescut. Ca atare, AEPC solicita analiza acestor probleme in Comisia Consultativa privind manualele de la MEC, comisie care nu s-a mai intrunit de peste trei luni, spune Claudiu Istrate, director la AEPC.

Ministerul Muncii vrea un singur sindicat si un patronat

Patronatele si sindicatele din Romania s-ar putea unifica in doua mari grupuri sociale, pina in ianuarie 2007, momentul aderarii la Uniunea Europeana.

In prezent, autoritatile lucreaza la un proiect de lege privind reprezentativitatea sindicatelor si patronatelor, astfel incit sa fie doua mari grupari care sa cuprinda reprezentantii tuturor ramurilor implicate, a explicat Catalin Danila, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Proiectul a fost realizat in cadrul programului Phare de infratire institutionala intre ministerele Muncii din Romania si Germania, in valoare de peste un milion de euro, desfasurat intre septembrie 2004 si februarie 2006, pentru preluarea acquis -ului comunitar in domeniu. Cristian Rosca, liderul proiectului in Romania, a subliniat ca noua patronate deja au acceptat sa se grupeze intr-o singura organizatie patronala. Speram ca pina la 1 ianuarie 2007 sa unim toate patronatele. Ion Albu, reprezentantul mai multor confederatii sindicale, sustine ca este nevoie de stabilirea unor criterii clare de Reprezentativitate in cadrul formelor de asociere sindicale si patronale, pentru a fi mai puternice. (Oana Craciun)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea